Czas wrócić i nadrobić zaległości, a nazbierało się ich trochę. Dzisiaj przepis na chleb wieloziarnisty na drożdżach, który został upieczony w Wielkanocną Sobotę i pełnił rolę chlebka do święconki zarówno w naszym koszyczku jak i koszyczku naszych przyjaciół. Jego zalety to ekspresowe, bardzo proste wykonanie i niesamowity smak. Chleb był tak pyszny, że kilka dni potem znowu zagościł w naszym domu.
Chlebek z dużą ilością ziaren z mąką z pełnego przemiału ładnie zarumieniony w opiekaczu, polany dobrą oliwą i do tego lampka czerwonego, wytrawnego wina – kardiolodzy bijcie brawa…
SKŁADNIKI NA CHLEB WIELOZIARNISTY :
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kg i 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1,5 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 litr ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, następnie zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (jest dość rzadkie). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Ciasto ponownie wyrobić lub dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, a na koniec przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych i odstawić do wyrośnięcia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C, następnie po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C, aby chleb się zbytnio nie przypiekł. Piec jeszcze 40-45 minut, chleb gotowy do wyjęcia powinien wydać po postukaniu głuchy odgłos.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
ta oliwa na chlebie i wino.. tak pysznie.