Jeden z fajniejszych chlebów, do którego wracałam już kilkukrotnie, ponieważ jest wyjątkowo delikatny, lekko wilgotny z mięciutką skórką. Zaczyn do chleba jest nietypowy – zawiera podsmażoną cebulkę. Tym razem żytni na zakwasie był wypieczony w dużym garnku żeliwnym. Jest to bardzo fajny sposób pieczenia, chleb pięknie wyrasta w zamkniętym środowisku żeliwnego gara, ma zawsze cudownie chrupiącą skórkę – o pieczeniu tym sposobem więcej tutaj. Przepis z Weekendowej Piekarni przedstawiony tam przez Tatter.
SKŁADNIKI NA CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE:
ZACZYN:
- 20 dkg zakwasu żytniego dokarmionego przed 10-12 godzinami
- 13 dkg maki żytniej typ 720
- 120 ml ciepłej wody
- 20 dkg posiekanej cebulki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na wolnym ogniu nie rumieniąc jej. Lekko przestudzić i dodać do mieszanki mąki i zakwasu.
- Przykryć i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce, a potem odstawić na noc do lodówki.
- Na godzinę przed wyrobieniem chleba zaczyn wyjąć z lodówki.
CIASTO WŁAŚCIWE:
- 45 dkg mąki pszennej typ 850
- 13 dkg mąki żytniej typ 1400
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 23 dkg maślanki
- 1 łyżka soli
- 60 ml ciepłej wody (lub nieco więcej jeśli ciasto będzie zbyt suche)
- cały zaczyn
- 2 łyżki oleju
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz oleju, odstawić na 10 minut aby ciasto trochę odpoczęło.
- Ciasto dokładnie wyrobić (u mnie hak na 2 prędkości 4 minuty) i przełożyć do naoliwionej miski na 2 godziny.
- Po tym czasie uformować bochenek i wyłożyć na ściereczkę dość mocno obsypaną mąką (lub do formy w której chleb będzie się wypiekał, następnie ściereczkę z chlebem przełożyć do durszlaka do ponownego wyrastania na 1,5 godziny.
- Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni (u mnie to maksymalna temperatura), następnie garnek nagrzewać 25-30 minut.
- Po tym czasie ostrożnie wyjąć garnek, przełożyć szybkim ruchem chleb ze ścierki, garnek przykryć przykrywką, następnie wstawić do piekarnika.
- Piec pod przykryciem 15 minut, odkryć i piec kolejne15 minut.
Jeden komentarz
wygląda smacznie:)