Dziś przepis na domowe tortille pełnoziarniste, na pszennej mące z pełnego przemiału, ze smażonymi warzywami i sosem czosnkowym, idealny lekki obiad.
SKŁADNIKI NA TORTILLE PEŁNOZIARNISTE:
- 3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić robotem, można też dokładnie wymieszać łyżką (gorąca woda) i potem zagnieść. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia.
- Na stolnicy oprószonej mąką uformować z ciasta wałek i podzielić go na 8 części, następnie każdą z nich rozwałkować na cienki, okrągły placek.
- Placki opiekać z obu stron na suchej patelni, a po zdjęciu z patelni od razu składać na pół – zaraz po zdjęciu są dość miękkie, potem lekko twardnieją i będą się łamać.
FARSZ:
- 2 małe cukinie
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 2 pomidory
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 duża czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Warzywa umyć i pokroić, z pomidorów można zdjąć skórkę, czosnek posiekać.
- Na patelni podsmażyć cukinię i paprykę, doprawić, dodać pozostałe warzywa, następnie dusić przez około 10 minut.
SOS CZOSNKOWY:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu, opcjonalnie
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- Czosnek rozetrzeć z solą, następnie wymieszać z jogurtem.
- Gorący farsz nakładać do świeżo usmażonych placuszków (ewentualnie całość podgrzać w mikrofali), a na koniec polać sosem czosnkowym – tutaj wersja sosu dla osób bez diety.
5 komentarzy
Niezwykle apetycznie wyglądają te tortille 🙂
Pozdrawiam!
piękne, brązowe i zdrowe.
wspaniale nadziane. pyszności!
dziękuję…
Domowa tortilla wydaje się dosyć prosta, a nawet w zasięgu moich możliwości 🙂 Może spróbuję 🙂
wykonanie jej było naprawdę proste… polecam