BABKA JOGURTOWO-KAKAOWA

Prosta babka jogurtowo-kakaowa

Szybkie do przygotowania ciacho, które będzie idealnym dodatkiem do kawy. Prosta, ucierana babka jogurtowo-kakaowa, idealna na wielkanocne święta, ale też na zwykłe popołudniowe spotkanie rodzinne.

Masę możesz też włożyć do papilotek i upiec muffinki lub do tortownicy aby upiec zwykły placek. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem lub polać je ulubioną polewą.

SKŁADNIKI – BABKA JOGURTOWO-KAKAOWA:

  • 330 g jogurtu greckiego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru (można dać odrobinę więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki kakao

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki oprócz kakao i dokładnie wymieszać.
  2. Masę podzielić na dwie części, jedną wylać do dużej formy babkowej z kominem.
  3. Do drugiej części dodać kakao i ponownie wymieszać. Brązową masę wylać do formy i patyczkiem zataczając koła wymieszać obie części.
  4. Piec około około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
  5. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Prosta babka jogurtowo-kakaowa
Prosta babka jogurtowo-kakaowa

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

    1. Moniko, w oryginale, który miałam gdzieś zapisany było 2,5 szklanki. Ja poprzestałam na dwóch i z tego co powiedziała rodzina (ja słodkiego nie jadam) było ok.
      Pozdrawiam

Zostaw komentarz