Orkiszowe bułki na mące z pełnego przemiału, a więc mają niższy indeks glikemiczne niż takie pieczone z białych mąk. Mąka pełnoziarnista dostarcza też sporej dawki błonnika, a więc jest dobra dla naszych jelit. Idealne na zdrową kanapkę do pracy lub szkoły. Sprawdzą się również jako dodatek do grilla.
Swój przepis tworzyłam na bazie przepisu z tej strony.
SKŁADNIKI NA ORKISZOWE BUŁKI:
(na 6 bułeczek)
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2,5 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki roztopionego masła
DODATKOWO:
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 6 szklanek wody
- 1 jajko do posmarowania
- sól gruboziarnista do posypania
- Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą, następnie odstawić do wyrośnięcia.
- Wymieszać pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ponownie wyrobić, podzielić na 6 części, a na koniec z każdej uformować kulkę.
- Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
- W szerokim garnku zagotować wodę z sodą. Wyrośnięte bułki kłaść łyżką cedzakową na wrzątek i gotować po 30 sekund za każdej strony.
- Bułki wyjąć i ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem. Można naciąć na wierzchu i posypać solą. Piec 15-20 minut.