Szybkie do przygotowania ciacho, które będzie idealnym dodatkiem do kawy. Prosta, ucierana babka jogurtowo-kakaowa, idealna na wielkanocne święta, ale też na zwykłe popołudniowe spotkanie rodzinne.
Masę możesz też włożyć do papilotek i upiec muffinki lub do tortownicy aby upiec zwykły placek. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem lub polać je ulubioną polewą.
SKŁADNIKI – BABKA JOGURTOWO-KAKAOWA:
- 330 g jogurtu greckiego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru (można dać odrobinę więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki kakao
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki oprócz kakao i dokładnie wymieszać.
- Masę podzielić na dwie części, jedną wylać do dużej formy babkowej z kominem.
- Do drugiej części dodać kakao i ponownie wymieszać. Brązową masę wylać do formy i patyczkiem zataczając koła wymieszać obie części.
- Piec około około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
- Lekko przestudzić, wyjąć z formy i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Laura, nie pomyliłaś się z ilością cukru?! Na 3 szklanki mąki, 2 szklanki cukru??? Monika B.
Moniko, w oryginale, który miałam gdzieś zapisany było 2,5 szklanki. Ja poprzestałam na dwóch i z tego co powiedziała rodzina (ja słodkiego nie jadam) było ok.
Pozdrawiam