Przepis na to ciasto śliwkowe otrzymałam od mojej koleżanki, która co jakiś czas podrzuca mi swój domowy przepis. Jej ciasteczka (tutaj przepis) pokochało wielu – są naprawdę doskonałe.
Tym razem śliwkowiec w prostej wersji: zmieszaj, dorzuć, upiecz i gotowe. Ciasto ucierane – bez zbędnych ceregieli…
SKŁADNIKI NA CIASTO ŚLIWKOWE:
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 25 dkg stopionego masła
- 75 dkg śliwek (mogą być też jabłka)
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- W misce dokładnie wymieszać mikserem żółtka, tłuszcz i cukry.
- Dodać mąki i ubitą pianę z białek.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce.
- Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C, przestudzić.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz mój profil na FB.
2 komentarze
Jakie puszyste ciasto! Takie proste i szybkie ciasta z owocami sa najlepsze:)
Nie ma to jak domowe ciacho 😀