Musicie spróbować taki gulasz z serc, jest doskonały. Wiem, że niektórych sama myśl o podrobach lekko otrząsa… W moim domu rodzinnym jadało się praktycznie wszystko. Dla mnie niektóre z podrobów są często lepsze niż niejedno mięso.
Serduszka kurczaka to jeden z ulubionych przysmaków moich dzieci. Robi się je bardzo prosto, jeśli ktoś nie próbował naprawdę polecam. Można podać z dowolną kaszą, bagietką lub ziemniakami. Dzisiaj serduszka zostały podane z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem.
SKŁADNIKI NA GULASZ Z SERC DROBIOWYCH:
- 1 kg serduszek z kurczaka (sporo odpada przy czyszczeniu)
- 1 duża cebula (lub dwie mniejsze)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Serduszka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i żył (najłatwiej jest to robić małym nożykiem). Opłukać i odsączyć na sicie.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i oprószyć solą.
- Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić serduszka i obsmażyć. Dodać cebulę, smażyć jeszcze chwilę, tak aby cebula się zeszkliła.
- Wlać bulion, doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości serduszek (ewentualnie podlać wodą).
- Mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos.
Gulasz z serc drobiowych można podać z dowolną kaszą, bagietką lub ziemniakami.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
15 komentarzy
dzis kupi łam kg i własnie szukam przepisu na inspirację..Moze Twój..lubie podroby i ja 🙂
ja je dodatkowo obgotowuje by pozbyć się zapachu i nadmiaru tłuszczu
na koniec dodaję czosnek i koperek, palce lizać
Ja dokładam jeszcze 4 ząbki czosnku.
śmietana 30 czosnek i świeży koper po prostu yyyyyyyyyyyymiodzio pozdrawiam
Fajny, prosty przepis – dzieki
Tez często robię serca. Obgotowuję je jednak wcześniej 2 razy.
łatwo,smacznie 🙂
Pychotka 🙂
ja dodaję zupę zimową całą paczkę mrożonki.do tego majeranek i koper
pycha 🙂
Hello I am so delighted I found your weblog, I really found you by accident, while I was researching on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a marvelous
post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t
have time to read through it all at the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
much more, Please do keep up the awesome b.
Feel free to visit my homepage – careington 500 dental plan
Pyszne 🙂 właśnie takie robiła moja mama mmmm… palce lizać 🙂
Ja używam jeszcze majeranku i suszonego lubczyku, nadaje niesamowity smak.
Ten gulasz jest pyszny. Na koniec dodaje koperku i mam serca w sosie koperkowym. Mniam, mniam. Ja się nigdy nie bawie w obgotowywanie serc 🙂