Udka z kurczaka upieczone na grillu – po prostu – z marynatą z domowych suszonych pomidorów i czosnku. Prosto, ale jakże aromatycznie. Kurczak w paście z suszonych pomidorów poleca się na prosty i tani obiad.
KURCZAK W PAŚCIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW – SKŁADNIKI:
- Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso ponacinać ostrym nożem w kilku miejscach.
- Pomidory, czosnek oraz pozostałe składniki zmiksować. Pastą natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Z udek usunąć większość pasty pomidorowo-czosnkowej – zapobiegnie to zbędnemu przypalaniu się podczas pieczenia. Mięso piec na grillu lub smażyć na patelni grillowej.
- Gorące udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pastę (tę którą wcześniej zdjęliśmy z mięsa), wymieszać i przykryć.
- Odstawić na kilka minut.
PRZYGOTOWANIE:
- 8 podudzi z kurczaka (pałek)
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- 2 łyżki zalewy olejowej
- 4 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii (można uzyć suszoną)
- 1 gałązka rozmarynu (same listki)
- 1/2 łyżeczki soli
Ja podałam mięso z moją ulubioną wersją fasolki szparagowej.
Zobacz mój profil na FB.
3 komentarze
Wygląda przepysznie. Wypróbuję w weekend. Fasolkę również, bo uwielbiam.
Mój przepis na fasolkę jest równie prosty. A smak… o niebiosa. Niebo w gębie.
Kilogram zielonej fasolki gotuję na parze, ale można też tradycyjnie. Ugotowaną podsmażam na maśle z czterema średniej wielkości pokrojonymi pomidorami (najlepiej malinowymi) i świeżym oregano-wedle uznania (w ostateczności może być suszone) oraz solą. Pychota 🙂
Twój pomysł na fasolkę bardzo mi się podoba – zapisuję do wypróbowania,
Pozdrawiam
Zrobiłam dziś fasolkę z Twojego przepisu. Jest rewelacyjna.