ZIEMNIAKI PIECZONE Z ROZMARYNEM

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Rozmaryn od jakiegoś czasu rośnie na moim parapecie, pachnie pięknie. Dawniej kojarzył mi się najbardziej z jednym z wyjazdów do Chorwacji. Mieszkaliśmy w malutkiej miejscowości wokół której wszędzie rósł rozmaryn. Wokół dzikich ścieżek, nad morzem, na pagórkach, całkiem potężnych krzaków było tyle, że od zapachu kręciło się w głowie. Ziemniaki pieczone z rozmarynem to prosty i ciekawy dodatek do obiadu, świetnie też będzie się komponował z rybą z grilla.

SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI PIECZONE Z ROZMARYNEM: 

  • 1 kg ziemniaków
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do gotującej się wody. Gotować około 10 minut (powinny być niedogotowane).
  2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego  (ja korzystam z garnka rzymskiego) wlać oliwę. Ziemniaki odcedzić i przełożyć je do naczynia. Potrząsnąć kilka razy, tak aby ziemniaki „posmarowały” się oliwą. Gałązki rozmarynu rozłożyć pomiędzy ziemniakami. Posypać solą.
  3. Piec około pół godziny pod przykryciem – zapach jest niesamowity.
  4. Podawać do każdego rodzaju mięs, ryb lub zjeść z masełkiem. Ziemniaki zostały podane do serduszek.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Oo, pieczone rozmarynowe ziemniaki są świetne 😉 bardzo lubię je w takiej postaci, jedna z niewielu w której uważam je w ogóle za zjadliwe 😀

Zostaw komentarz