ORZECHOWIEC Z KREMEM OD IWONY

Orzechowiec

Orzechowiec z kremem i włoskimi orzechami jest popisowym ciastem mojej bratowej Iwony – jej ono zawsze wychodzi jakieś, takie lepsze. Orzechowiec jest pyszny i szkoda tu coś więcej pisać. Najlepszy jest kiedy poleży kilkanaście godzin, a najlepiej nawet 2 dni.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA ORZECHOWIEC Z KREMEM:

CIASTO:

  • 1/2 kg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  1. W rondelku rozpuścić miód z mlekiem, połączyć z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasta, a na koniec podzielić je na dwie części.
  2. Ciasto wyłożyć na dwie duże blaszki (tej samej wielkości), następnie jeden z placków wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 15-20 minut, a w tym czasie przygotować orzechy.

ORZECHY:

  • 30 dkg orzechów włoskich (może być więcej)
  • 12 dkg masła
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dkg cukru
  1. W głębokiej patelni rozpuścić masło, miód i cukier, następnie wsypać orzechy i chwilę smażyć (niezbyt długo, żeby orzechy się nie przypaliły).
  2. Gorące wyłożyć na drugi placek (surowy), następnie upiec tak jak pierwszy, wystudzić.

KREM:

  • 1/2 l mleka
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 15 dkg cukru
  • 25 dkg masła lub margaryny
  1. W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować, następnie wlać mleko z budyniem i chwilę pogotować. Wystudzić.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, następnie krem wyłożyć na placek bez orzechów, a na wierzch położyć ten z orzechami, lekko docisnąć.
  3. Placek dobrze jest zrobić na dwa dni wcześniej – powinien mieć czas na zmięknięcie.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Przepis ten jest dosc slaby gdyz:
    1. Nie podajesz rozmiaru blachy ANI jej ksztaltu
    2. Nie piszesz co z ciastem zrobic, jaka ma miec grubosc gdy wylozone jest na blache, jaka (orientacyjnie) ma miec po upieczeniu.
    3. Nie podajesz jaka teksture ma miec ciasto po upieczeniu (mi wyszla tzw. podeszwa – czy tak ma byc??)

    efekt koncowy nie powala – moze o cos Bratową nie dopytałaś?

Zostaw komentarz