PODWÓJNIE CZEKOLADOWY TORCIK Z MALINAMI

Podwójnie czekoladowy torcik z malinami

Przedstawiam Wam torcik z malinami, to mocno czekoladowe, wilgotne ciasto przełożone kremem czekoladowym wzbogacone o maliny. Podane w formie tortu.

Przy pieczeniu ciasta skorzystałam z przepisu na Devils Food Cake Nigelli.

SKŁADNIKI NA TORCIK Z MALINAMI:
(na tortownicę o średnicy 28 cm)

  • 100 g ciemnego kakao
  • 200 g cukru trzcinowego muscovado
  • 500 ml wrzącej wody
  • 250 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  1. Kakao oraz cukier muscovado połącz i dodaj do gotującej się wody, następnie dokładnie mieszaj do rozpuszczenia cukru.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę i nie przerywając ucierania dodaj ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem oraz sodą, następnie wsyp do masy maślanej. Na koniec dodaj kakao z cukrem muscovado.
  4. Przygotuj formę o średnicy 28 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Piecz w temperaturze 180°C około 45 minut, do suchego patyczka.
  6. Ostudź, następnie podziel na trzy lub cztery blaty.

SKŁADNIKI NA KREM DO PRZEŁOŻENIA:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 500 g mrożonych malin (w sezonie oczywiście świeżych)
  • kawa do nasączenia
  • opcjonalnie: wiórki czekoladowe do ozdobienia
  1. Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka i dodaj 4 łyżki kremówki, następnie rozpuść na wolnym ogniu i lekko przestudź.
  2. Rozetrzyj mascarpone i ciągle mieszając dodawaj po trochę przestudzoną czekoladę.
  3. W osobnej misce ubij na sztywno mocno schłodzoną kremówkę, pod koniec ubijania powoli dodawaj cukier puder, następnie ubitą kremówkę połącz z czekoladowym mascarpone.
  4. Blaty ciasta nasącz kawą i przełóż kremem oraz malinami, na koniec udekoruj wiórkami czekoladowymi.
Czekoladowy torcik z malinami
Czekoladowy torcik z malinami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz