KARKÓWKA SŁOIKOWA

Karkówka słoikowa

Tym razem karkówka słoikowa jako bohaterka uwięziona w wekach, serdecznie polecam, bo wyszła idealna.

KARKÓWKA SŁOIKOWA – SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • pół główki czosnku
  • 2 łyżeczki peklosoli
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  2. W moździerzu rozetrzyj dokładnie wszystkie przyprawy, dodaj do miski z mięsem, dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą, odstaw na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami.
  3. Przygotowaną masę mięsną ciasno ułóż w wyparzonych słoikach, słoiki zamknij, następnie zapasteryzuj.

PASTERYZACJA

Pasteryzacja jest to metoda konserwacji, która polega na odpowiednio dobranym podgrzewaniu produktów spożywczych. Nazwa tego procesu pochodzi od nazwiska uczonego Ludwika Pasteura i ma na celu zniszczenie lub zahamowanie rozwoju drobnoustrojów. Wykorzystuje się ją w celu przedłużenia trwałości żywności. Można pasteryzować na mokro, gotując słoiki z garnku z wodą lub na sucho, w piekarniku. Czasy pasteryzacji na mokro znalazłam tutaj.

Słoiki do 0,5 litra

dzień pierwszy 60 minut, przerwa 24 godziny

dzień drugi 40 minut, przerwa 24 godziny

trzeci dzień 30 minut

Słoiki do 1 litra

dzień pierwszy 90 minut, przerwa 24 godziny

dzień drugi 60 minut, przerwa 24 godziny

trzeci dzień 45 minut

Słoiki do 1,5 litra

dzień pierwszy 120 minut, przerwa 24 godziny

dzień drugi 80 minut, przerwa 24 godziny

trzeci dzień 60 minut

Karkówka
Karkówka słoikowa

Jeśli szukasz podobnych przepisów zobacz koniecznie wędliny przygotowane przy użyciu szynkowaru.

 

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

    1. Jestem zdania, że jeśli wędlina ,a być przechowywana, to powinna być zabezpieczona. Dla mnie peklosól to taki gwarant, że nie rozwiną się jakieś drobnoustroje.

Zostaw komentarz