Kiedy pierwszy raz zobaczyłam niesamowitej urody tartę rustykalną zakochałam się w jej wyglądzie. Wczoraj wraz z moją córką przygotowałyśmy takie cudo. Zabrakło czasu na fotkę całości i dziś rano z ulgą odetchnęłam kiedy zobaczyłam ostatni kawałeczek tego niesamowitego ciacha. Jabłka w towarzystwie kremu z prażonych orzechów włoskich zawinięte w kruche ciasto, czyli rustykalna tarta z jabłkami.
Na ten przepis natknęłam się tutaj. Moja wersja została wykonana z podwójnej ilości składników – robiłam je na największej blaszce, takiej dołączonej do piekarnika.
TARTA Z JABŁKAMI – SKŁADNIKI:
NA CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywania
- 23 dkg mocno schłodzonego masła
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- Masło posiekać z mąką, cukrem i solą, następnie dodać wodę i szybko zagnieść ciasto.
- Zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia do lodówki przynajmniej na godzinę.
NA NADZIENIE:
- 2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 10 dkg masła
- 2 kg jabłek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- bita śmietana lub lody do podania – opcjonalnie
- Orzechy uprażyć, przestudzić i usunąć skórki (tyle ile się da), następnie orzechy zmiksować w malakserze z cukrem, jajkami i masłem.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry, odstawić.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką, tak aby uformować koło.
- Masę orzechową rozsmarować na cieście zostawiając rant około 5 centymetrów, na masie rozłożyć jabłka, następnie rant zawinąć na owoce, a wierzch posypać cukrem trzcinowym.
- Piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Tartę możesz podać na ciepło lub zimno, idealnym dopełnieniem będzie bita śmietana lub lody śmietankowe.
Smacznego!
Jeden komentarz
wygląda świetnie:)