RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI

Rustykalna tarta z jabłkami i orzechami

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam niesamowitej urody tartę rustykalną zakochałam się w jej wyglądzie. Wczoraj wraz z moją córką przygotowałyśmy takie cudo. Zabrakło czasu na fotkę całości i dziś rano z ulgą odetchnęłam kiedy zobaczyłam ostatni kawałeczek tego niesamowitego ciacha. Jabłka w towarzystwie kremu z prażonych orzechów włoskich zawinięte w kruche ciasto, czyli rustykalna tarta z jabłkami.

Na ten przepis natknęłam się tutaj. Moja wersja została wykonana z podwójnej ilości składników – robiłam je na największej blaszce, takiej dołączonej do piekarnika.

TARTA Z JABŁKAMI – SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywania
  • 23 dkg mocno schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  1. Masło posiekać z mąką, cukrem i solą, następnie dodać wodę i szybko zagnieść ciasto.
  2. Zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia do lodówki przynajmniej na godzinę.

NA NADZIENIE:

  • 2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 10 dkg masła
  • 2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • bita śmietana lub lody do podania – opcjonalnie
  1. Orzechy uprażyć, przestudzić i usunąć skórki (tyle ile się da), następnie orzechy zmiksować w malakserze z cukrem, jajkami i masłem.
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry, odstawić.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką, tak aby uformować koło.
  4. Masę orzechową rozsmarować na cieście zostawiając rant około 5 centymetrów, na masie rozłożyć jabłka, następnie rant zawinąć na owoce, a wierzch posypać cukrem trzcinowym.
  5. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.

Tartę możesz podać na ciepło lub zimno, idealnym dopełnieniem będzie bita śmietana lub lody śmietankowe.

Smacznego!

Rustykalna tarta z jabłkami i orzechami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz