Chlebki do koszyczka razem z chlebkami do podania wielkanocnego żurku upiekłam na specjalną, wspólną sesję do wiosennego numeru Magazynu Kocioł.
Sesja przygotowana przez Asię z Apetyt na Kuchnię i Kasię z Gotuj z Kasią.
SKŁADNIKI NA CHLEBKI DO KOSZYCZKA:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 180 ml ciepłej wody + do posmarowania
- 500 g mąki pszennej razowej*
- 75 ml maślanki
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
*do upieczenia chlebków możesz wykorzystać mąkę chlebową lub mieszankę mąki razowej i chlebowej
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem, wodą i 2 łyżkami mąki, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski włóż resztę mąki, maślankę, olej, sól, siemię lniane oraz zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto ponownie wyrób i przełóż na oprószony mąką blat. Podziel na 4 porcje i uformuj chlebki, następnie ponacinaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 15-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190ºC. Wstaw blaszkę z wyrośniętymi chlebkami i piecz 30-35 minut w piekarniku. Opcjonalnie tuż przed wstawieniem blaszki z chlebkami na spód piekarnika możesz wstawić blaszkę z wodą, aby wytworzyła się para.
- Wyjmij z piekarnika, a następnie ostudź na kratce kuchennej.

Po inne przepisy wielkanocne mojego autorstwa klikaj tutaj.