Wolno pieczona łopatka w zalewie na bazie cydru jabłkowego, sałatka z dwóch rodzajów kapusty i bułki hamburgerowe. Takie danie przygotowałam do działu z produktem regionalnym, którym w 21 numerze Kotła był Cydr Trzebnicki. Mięso upiekłam w pysznej aromatycznej marynacie z cydru, cukru oraz przypraw. Mięso możecie podać z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami. Ja tym razem zaserwowałam pyszne domowe burgery i powiem nieskromnie, że było to przepyszne.
SKŁADNIKI – WOLNO PIECZONA ŁOPATKA:
- 750 g łopatki wieprzowej
- 1 szklanka cydru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka czosnku mielonego
- 4 bułki hamburgerowe
SKŁADNIKI – SAŁATKA:
- ¼ białej kapusty
- ¼ czerownej kapusty
- 1-2 łyżki majonezu
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- W misce mieszamy cukier, sól, paprykę oraz czosnek. Nacieramy mięso i odstawiamy na godzinę do zamarynowania.
- Łopatkę układamy w zamykanym naczyniu do zapiekania, zalewamy cydrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 2-2,5 godziny w temperaturze 170°C. Rozrywamy mięso dwoma widelcami i mieszamy w płynie powstałym po pieczeniu.
- Przygotowujemy bułki oraz sałatkę. Szatkujemy obie kapusty, doprawiamy solą i majonezem. Bułki przekrawamy i opiekamy na patelni grillowej.
- Składamy hamburgery i od razu podajemy.
4 komentarze
ależ to wygląda dobrze!
a dziękuję 🙂
Cudowna strona z jeszcze cudowniejszymi przepisami. Jestem dopiero na początku przeglądania Twojego bloga, a już całe mnóstwo przepisów wynotowałam do wypróbowania. Bardzo dziękuję za inspiracje, a gdy któryś z przepisów wykorzystam, to nie omieszkam napisać. Mam pytanie, czy jeżeli napiszę komentarz pod przepisem dużo wcześniejszym, np. z początków bloga, to zostanie on przez Ciebie zauważony (jestem nowicjuszką – pokolenie bez komputera)?
przede wszystkim bardzo dziękuję za tak miłe słowa.
Jeśli chodzi o komentarze, to tak – jak najbardziej powinny być widoczne.
Serdecznie pozdrawiam
Laura