Przepis na chlebki do żurku wielkanocnego pochodzi ze specjalnej sesji z wielkanocnymi drożdżowymi wypiekami dla Magazynu Kocioł, którą przygotowałyśmy z Asią z Apetyt na Kuchnię i Kasią z Gotuj z Kasią. Kasia jest też autorką zdjęć z tej sesji.
SKŁADNIKI NA CHLEBKI DO ŻURKU:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml ciepłej wody + do posmarowania
- 500 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka otrębów pszennych
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem, wodą i 2 łyżkami maki. Odstaw do wyrośnięcia
- Do miski włóż pozostałą ilość mąki, jogurt, sól, dodaj też zaczyn drożdżowy. Za pomocą robota z końcówką w kształcie haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto, następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto ponownie wyrób, przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 3-4 równe porcje. Z każdej porcji oderwij mały kawałek ciasta i uformuj małe kulki. Większe kawałki, zagnieć i lekko spłaszcz. Boki lekko ponaciągaj i złóż pod spód, do środka, tak żeby uformować okrągłe bochenki.
- Chlebki przełóż złożeniem do spodu, na wyściełaną papierem do pieczenia blaszkę.
- Posmaruj wodą, na środku ułóż małe kulki, lekko dociśnij, aby się przykleiły, wierzch posyp otrębami. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, wyjmij i ostudź na kratce.
Przed podaniem odkrój wierzch chlebka i wydrąż miąższ zachowując ok. 1-cm ścianki. Wydrążone chlebki możesz podpiec lekko w piekarniku. Wydrążony miąższ wysusz i zmiel na bułkę tartą. Zobacz więcej inspiracji na wielkanocne święta.