Bądź zdrów, smacznego! O odżywczych i leczniczych właściwościach roślin – to pełny tytuł książki Ireny Gumowskiej z 1981 roku (moja jest wydana w 1985 roku).
Twarda oprawa, szyte kartki – prawie trzydziestka na karku, ale stan prawie idealny – lekko pożółkłe kartki…
Ta książka to nie do końca książka kucharska – to zbiór informacji o niektórych produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego uzupełniony o przepisy. Nie jest to też encyklopedyczne zestawienie, ale sporo jest przytoczonych badań dotyczących różnych produktów, ich wpływu na zdrowie oraz informacji o tym co zawierają. Jest też sporo ciekawostek, które szczególnie cenię w tej książce.
Treść jest podzielona na rozdziały, z których każdy opisuje inną grupę produktów. Jest więc o „skarbach w ziarnie”, „słonecznikach – pełnych słońca”, „grochu i fasoli – pełnych białka”, „jabłkach i pektynach”, „bakłażanach i długowieczności”’ „cebulowych łzach”, „rodzinie kapustnych” i wielu, wielu innych.
Jak napisałam wyżej, przepisy są uzupełnieniem, ale ilość ich jest naprawdę sporo. Ja wykorzystałam przynajmniej kilkanaście z nich i jak dla mnie są naprawdę świetne. Znajdziecie tu przepisy na zupy, sałatki, zapiekanki, placki, różne napoje i przystawki. Jest też sporo przepisów na wykorzystanie opisywanych roślin w „domowej apteczce”.
Książka nie do znalezienia w księgarniach, ale jeśli chodzi o sprzedaż z drugiej ręki to widziałam ofertę nawet za 1,99 zł.
Ja polecam!
Bądź zdrów, smacznego! O odżywczych i leczniczych właściwościach roślin – Irena Gumowska
Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1985
144 strony
twarda okładka, szyta
bez zdjęć
Jeden komentarz