Prawie jesień, jeszcze co prawda kilka dni i mimo przepięknej pogody widać i czuć jej początki. Na jej powitanie przygotowałam zupę z pieczonym kalafiorem. Zainspirowałam się pomysłem z tej strony na wykorzystanie pieczonych warzyw do gotowania zupy i w ten sposób powstała niezwykle aromatyczna o przepięknym złotawym kolorze kalafiorówka.
W oryginale zupa przygotowana jest na bazie bulionu. W naszym domu zupa rzadko kiedy jest podawana jako pierwsze danie, raczej jest to jednogarnkowe danie obiadowe z mięsną wkładką. Jak dla mnie najlepsze ugotowane na wieprzowych żeberkach. Zupa zagęszczona zmiksowanymi warzywami, bez śmietany i mąki, więc dużo lżejsza niż tradycyjne polskie zupy znane z dzieciństwa.
SKŁADNIKI – ZUPA Z PIECZONYM KALAFIOREM:
porcja na 6-8 osób
- 70 dkg wieprzowych żeberek
- średniej wielkości kalafior
- 3 marchewki
- 1 pietruszka (w oryginale jej nie było)
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 średnia żółta cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu u mnie wywar mięsny wraz z wkładką mięsną
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki posiekanej świeżego koperku
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Żeberka zalać wodą, posolić i gotować na wolnym ogniu.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozetrzeć. Warzywa opłukać i dokładnie osuszyć. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w większe kawałki i wrzucić do sporej miski.
- Kalafior podzielić na różyczki i dodać do pokrojonych wcześniej warzyw, następnie wszystko skropić oliwą, posypać pieprzem, wymieszać i odstawić. Warzyw nie należy solić na tym etapie.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Warzywa wyłożyć na blaszkę lub do dużego naczynia żaroodpornego – powinny być rozłożone jedną warstwą (bo nie będą się piekły tylko dusiły).
- Upiec na złoty kolor, mieszając co jakiś czas przez ok. pół godziny. Upieczone warzywa przełożyć do miski (łatwiej będzie wymieszać) w której leżały przed pieczeniem i od razu dodać do nich roztarty czosnek. Wymieszać i odstawić na chwilę.
- W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę.
- Gdy żeberka będą prawie gotowe, dodać do nich podsmażoną cebulę oraz upieczone warzywa. Gotować razem jeszcze 15-20 minut.
- Do kubka miksującego wlać szklankę wywaru oraz dodać część warzyw (raczej bez marchewki – sam kalafior pozwoli zachować ładny kremowy kolor). Zmiksować na gładkie puree i wlać z powrotem do garnka. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać posypane koperkiem (lub bez niego).