Kruche ciasto ze śliwkami, jak dla mnie idealne. Świeżutkie śliwki, na pachnącym kruchym cieście, zalane masą śmietanową. Jeśli spróbujcie raz, to zakochacie się już w nim na zawsze.
Ciasto smakuje po ostudzeniu, ale można je podać też jak szarlotkę na gorąco, z dodatkiem lodów lub bitą śmietaną.
SKŁADNIKI NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI:
- 1 kg śliwek
- 2 duże (lub 3 małe) jaja
- 40 dkg mąki
- 10 dkg cukru
- 20 dkg mocno schłodzonego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru (może być zwykły)
PRZYGOTOWANIE:
- Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – najlepiej najpierw wszystko porządnie posiekać nożem. Ciasto można też wyrobić w malakserze – wystarczy w misie umieścić wszystkie składniki i wyrobić maszyną.
- Wyrobione ciasto zawinąć w folię, następnie włożyć do lodówki na około godzinę.
- Schłodzonym ciastem wyłożyć formę (25×35 cm).
- Śliwki wydrylować, ułożyć na cieście (rozcięciem do góry) i posypać brązowym cukrem.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 20 min.
ZALEWA:
- 2 jaja
- 10 dkg cukru
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 szklanka śmietany (można użyć 12 lub 18%)
Jaja utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, następnie zalać podpieczone ciasto i z powrotem wstawić do piekarnika. Piec do lekkiego zarumienienia się zalewy (około 30 – 35 minut).
Ciasto możesz podać po ostudzeniu lub na ciepło z gałką lodów śmietankowych.
Zobacz mój profil na FB.
19 komentarzy
ulubione! uwielbiam takie pyszności.
Jakiej śmietany należy użyć? Pozdrawiam:)
uzupełniłam w poście, może być 12 lub 18 najlepiej jeśli jest w miarę gęsta
Pozdrawiam
Tak myślałam, ale wolałam się upewnić:) Jak zdobędę składniki to robię:)
Dzisiaj prezentuję je u mnie. Bardzo nam smakowało! Dziękuję za przepis.
Aciri – bardzo się cieszę, że Wam smakowało
Pozdrawiam
śmietana słodka czy kwaśna?
Ważne żeby była dość gęsta
Właśnie upiekłam wczoraj wieczorem. Pomysł na zalewę śmietanową rewelacyjny, ciasto zyskuje na wyglądzie i oczywiście smaku. Właśnie się nim zajadam do porannej kawki, mmmmmm……..
Monika
Moniko, smacznego pozostaje mi życzyć.
Pozdrawiam
A ja właśnie jestem w połowie czasu robienia tego ciasta i …………….zobaczę co to za smakowitość ? 🙂
mmmmmm pychota:) Basia
jutro biorę się za pieczenie śliwki już mam …………pychota
Pyszne ciasto!!! Zrobiłam w sobotę i w niedziele musiałam znowu zrobić:) Mój syn zjadł od razu pół brytfanki:) Ciekawa jestem czy można zrobić je z jabłkami? Czy wtedy ćwiartki jabłek czy takie ze słoika?
Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało. Jabłecznik na bazie tego przepisu już robiłam – http://cafebabilon.blogspot.com/2011/01/jabecznik-niny.html
Zapraszam.
Ciasto wyszło mi rewelacyjne!
Do polewy dodałam śmietankę 36%,gęstą i słodką.
Wanda
Napisalas ze smietana ma byc gesta a 12 i 18 slodkie sa rzadkie tylko ukwaszona jest gesta wiec jaka ma byc ? Chyba ze slodka 36 ale to strasznie tlusta.
ja używałam ukwaszonej i słodkiej – nie ma to większego znaczenia na efekt