Zapraszam na przepis na pyszne domowe batoniki z ziarnami. Jeśli chcesz swoim dzieciom podać coś słodkiego wybierz właśnie domowe słodycze, w których będą te składniki, które sama wybierzesz. Ziarna, orzechy, żurawina, płatki owsiane i słodycz, którą daje cukier trzcinowy i miód, a nie syrop glukozowo-fruktozowy, któremu wszyscy powinniśmy wypowiedzieć wojnę.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Diamant.
SKŁADNIKI NA BATONIKI Z ZIARNAMI:
- 1/2 szklanki ziaren, np: słonecznik, dynia, sezam, pokruszone orzechy
- 15 dkg masła
- 10 dkg cukru trzcinowego Diamant
- 2 łyżki płynnego miodu
- 10 dkg suszonych żurawin (można użyć rodzynek)
- 25 dkg płatków owsianych, najlepiej zwykłe
- 1 szczypta soli
- 20 dkg czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE:
- Nasiona uprażyć na patelni na lekko złoty kolor, następnie ostudzić i posiekać. Masło, cukier oraz miód roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić.
- W dużej misce wymieszać płatki owsiane z żurawiną, dodać posiekane nasiona i sól.
- Wlać jeszcze ciepłe masło z cukrami i dokładnie wymieszać. Mieszaninę wyłożyć na prostokątną lub kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam foremki 20×30 i wyszły mi takie cienkie „czekoladki”). Masę równomiernie rozprowadzić i dość mocno ugnieść, następnie ostudzić.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na masę, następnie wyrównać. Wystudzić i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Przechowywać w zamykanym pojemniku.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
domowe batoniki są pyszne, też czasami robię takie jak moje łasuchy maja ochotę:)
Jakie oba cukry? W składzie jest tylko cukier trzcinowy Diamant, a ten drugi?
już poprawiam, dziękuję za uwagę