PILAW

Pilaw - danie z ryżem

Pilaw to jeden z fajniejszych sposobów podania ryżu. Łączy się go z mięsem i warzywami, nieraz z rybą, grzybami, suszonymi owocami czy orzechami. Jednak najbardziej klasyczny według mnie jest pilaw z baraniną bez zbędnych przypraw i dodatków. Taki pilaw robiła moja mama – jako dziecko uwielbiałam to danie. Ten robiony w moim rodzinnym domu pochodzi z opisanej wczoraj Książki kucharskiej dla samotnych i zakochanych.

Autor książki zamieszcza ten przepis w rozdziale „Pochwała prodiża, czyli o gościach ciąg dalszy” i proponuje danie wykonać właśnie w tym urządzeniu. Zresztą trudno mu ukryć swoje zafascynowanie prodiżem i na wielu stronach książki wspomina o nim. W moim rodzinnym domu były dwa prodiże (okrągły i w formie keksówki) i muszę powiedzieć, że były wykorzystywane naprawdę często – jest to naprawdę fajna alternatywa dla piekarnika.

SKŁADNIKI NA PILAW:

  • 80 dkg mięsa baraniego bez kości (sprawdzi się również wieprzowina)
  • 2 szklanki ryżu
  • szklanka oleju jadalnego (oczywiście wystarczy dużo, dużo mniej – ja dałam 4 łyżki)
  • 3 cebule (u mnie 2)
  • 6 marchwi
  • 4 pomidory lub 3 łyżki gęstego przecieru
  • 1 jabłko
  • do smaku papryka lub mielony pieprz (ja użyłam jednego i drugiego)
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Danie od początku przygotowujemy w naczyniu, w którym potem będzie się ono zapiekało, ja wykorzystałam dużą patelnię ze ściąganą rączką.
  2. Mięso pokroić w niewielkie kawałki (jak do gulaszu), cebulę pokroić w sporą kostkę.
  3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  4. Rozgrzać olej, wrzucić mięso i pokrojoną cebulę, smażyć co jakiś czas mieszając, aż cebulka ładnie się zrumieni.
  5. Na mięsie rozłożyć równomiernie startą marchew, a na niej pokrojone w plastry pomidory i jabłko (lub przecier i pokrojone jabłko).
  6. Zalać wrzącą lekko osoloną wodą, tak aby woda przykrywała wszystko na 4 palce. Nie mieszając, gotować pod przykryciem na małym ogniu (autor proponuje wykorzystać płytkę azbestową!) przez godzinę.
  7. W tym czasie opłukać dokładnie ryż i osączyć go  na sicie.
  8. Zdjąć z gazu, posypać słodką papryką i pieprzem. Na wierzch wyłożyć równomiernie opłukany ryż.
  9. Zalać  lekko osolonym wrzątkiem, tak aby woda przykrywała wszystko na 3 palce.
  10. Przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piec 45-60 minut.
  11. Dania przed podaniem nie mieszać.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz