Szybki i lekki chleb mleczny na drożdżach, który możesz przygotować w półtorej godziny. Delikatny, mleczno-maślany smak. Idealny na słodkie śniadanie: dżem, miód, słodki twarożek oraz kawa, a dla dzieci kakao… Kromki takiego chleba świetnie sprawdzą się przy przygotowaniu słodkich tostów francuskich.
SKŁADNIKI NA CHLEB MLECZNY:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 dkg świeżych drożdży
- 3 łyżki miodu
- 25 dkg mąki pszennej
- 25 dkg mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszaj pół szklanki ciepłego mleka z drożdżami, miodem i 5 szklankami mąki pszennej, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Masło rozpuść, wymieszaj z pozostałym mlekiem, dodaj wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić objętość.
- Po tym czasie ponownie zagnieć i przełóż do formy. Ja korzystam z silikonowych więc nie muszę ich smarować przed pieczeniem. Odstaw do wyrośnięcia.
- Piecz w temperaturze 210 stopni C przez 15 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz kolejne 25 minut.
- Jeśli chleb zbyt szybko zaczyna się rumienić warto przykryć go folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyjmij z formy, następnie wystudź na kratce.
Inspiracja przy wyrobie tego chlebka została zaczerpnięta z tej strony. Zobacz też moje propozycje na wypieki na bazie ciasta drożdżowego.
4 komentarze
wygląda bardzo smacznie:)
Sliczny jest, ale chyba wkradl sie blad, bo jest napisane 20 dkg drozdzy, a chyba powinno byc 20g 😉
oczywiście, już poprawiam
Lauro, wspaniały chleb!
aż mi zapachniało świeżym pieczywem.
ale u mnie również domowe pieczenie chleba :] zapraszam!