ROGALIKI Z POWIDŁAMI

Rogaliki z powidłami

Na bazie wczorajszego drożdżowego ciasta, które wykorzystałam do drożdżówki z rabarbarem powstały też pyszne domowe rogaliki z powidłami. Z domowymi powidłami z jabłek i płatków róży – pachnące, aromatyczne. Idealne do popołudniowej kawy lub jako drugie śniadanie mlekiem lub kakao.

Polecam.

SKŁADNIKI NA ROGALIKI Z POWIDŁAMI:

  • 50 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 25 dkg powideł lub dżemu najlepiej domowego
  • cukier do posypania – opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i połowy szklanki ciepłego mleka, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Masło rozpuścić i lekko ostudzić.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Ciasto podzielić, rozwałkować, tak aby utworzyć koło i pokroić w trójkąty (tak jak kroi się tort). Na środek podstawy każdego trójkąta kłaść powidła i zawijać rogaliki. Mi z takiej porcji ciasta wyszło 24 całkiem sporych rogali. Można rozwałkować mniejsze koła i wtedy uda wykroić się dużo więcej, mniejszych rogalików.
  5. Gotowe rogale układać na przygotowanej blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Na koniec wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym białkiem. Ja dodatkowo posypałam każdego trzcinowym cukrem.
  6. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 30 minut, a następnie ostudzić na kratce.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz