Na bazie wczorajszego drożdżowego ciasta, które wykorzystałam do drożdżówki z rabarbarem powstały też pyszne domowe rogaliki z powidłami. Z domowymi powidłami z jabłek i płatków róży – pachnące, aromatyczne. Idealne do popołudniowej kawy lub jako drugie śniadanie mlekiem lub kakao.
Polecam.
SKŁADNIKI NA ROGALIKI Z POWIDŁAMI:
- 50 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 15 dkg cukru
- 5 dkg drożdży
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 25 dkg powideł lub dżemu najlepiej domowego
- cukier do posypania – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i połowy szklanki ciepłego mleka, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Masło rozpuścić i lekko ostudzić.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić, rozwałkować, tak aby utworzyć koło i pokroić w trójkąty (tak jak kroi się tort). Na środek podstawy każdego trójkąta kłaść powidła i zawijać rogaliki. Mi z takiej porcji ciasta wyszło 24 całkiem sporych rogali. Można rozwałkować mniejsze koła i wtedy uda wykroić się dużo więcej, mniejszych rogalików.
- Gotowe rogale układać na przygotowanej blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Na koniec wyrośnięte rogaliki posmarować rozmąconym białkiem. Ja dodatkowo posypałam każdego trzcinowym cukrem.
- Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 30 minut, a następnie ostudzić na kratce.
Jeden komentarz
Zgłodniałam:)polecam konfiturę z dzikiej róży i nie tylko dostępne na http://www.anielskieprzysmaki.pl Monika