Kolejny, bardzo prosty przepis na chleb, czyli chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika, kaszą bulgur oraz siemieniem lnianym.
SKŁADNIKI NA NAMACZANKĘ:
(ziarna do namoczenia)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki słoneczniku
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 1 1/2 szklanki wrzątku
- czubata łyżka soli
- Ziarna i sól wsypać do miski, zalać wrzątkiem, a następnie przykryć i odstawić na pół godziny
SKŁADNIKI NA CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE:
- 50 dkg mąki pszennej chlebowej
- 30 dkg mąki żytniej typ 1400
- 40 dkg zakwasu żytniego
- cała namaczanka
- ok. 1/2 l wody
- Mąki wymieszać, dodać zakwas, namoczone ziarna oraz wodę, następnie dokładnie wyrobić, odstawić na 15 minut i wyrobić ponownie.
- Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek, przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (bochenki powinny powiększyć swoją objętość dwukrotnie).
- Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni C, te pierwsze 10 minut warto piec z parą – wystarczy na dół piekarnika wstawić blaszkę i na gorąca wlać pół szklanki wody.
- Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni C i potem piec jeszcze około 40 minut (wszystko jest zależne od wielkości bochenka).
- Ja w połowie pieczenia wyrzuciłam chlebki z foremek, aby bochenek resztę czasu piekł się na kratce.
- Więcej wskazówek znajdziecie przy opisie pieczenia najprostszego chleba na zakwasie.
Jeden komentarz
Piękny chlebek!
Idealny do domowych pyszności.