Uwierzcie – ten sernik z nutellą jest rewelacyjny. W internecie roi się od przepisów na połączenie sucharów, nutelli i serka. Ten przepis wyróżnia prostota wykonania. Tym deserem moja koleżanka Beata zabłysnęła w TV – razem z dziećmi robiła je w programie Pawła Lorocha emitowanym w telewizyjnej dwójce.
„Ciacho” jest nieskomplikowane i naprawdę szybkie do wykonania. Chrupiący spód, delikatny serek oraz owoce w galaretce. W oryginale Beata dodaje banany, ja robiłam je kiedyś jako tort urodzinowy – wtedy użyłam wiśni – dla mnie było rewelacyjne.
SKŁADNIKI NA SERNIK Z NUTELLĄ:
- opakowanie sucharków (zwykłych np. Mamut)
- słoik (400 g) Nutelli
- 800 g gęstego serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wrzątku*
- 3 banany lub inne ulubione owoce
- 2 op. galaretki np. truskawkowe
*można pominąć jeśli serek jest gęsty
PRZYGOTOWANIE:
- Suchary rozgniatamy lub rozdrabniamy w blenderze. Nie można z nich zrobić całkiem drobnego proszku, dobrze jest gdy zostaną niewielkie grudki.
- Suchary wymieszać z nutellą, następnie masę wyłożyć na spód blaszki (25×35 cm) i dość mocno ją ugnieść.
- Galaretki rozpuścić w 0,75 litra wody. Odstawić do wystygnięcia.
- Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i od razu wyłożyć na spód z sucharków i nutelli.
- Owoce ułożyć na masie serowej, zalać tężejącą galaretką, następnie odstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
Deser można przygotować w pucharkach.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
Super Blog!
A pyszne jedzenie to jest to, co nas kręci.
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kolory Tęczy"
Tym razem kolor CZERWONY
szczegóły na http://bake-a-cake.pl/pl/n/7
Oj nutelle lubi chyba każdy. Pyszna propozycja 🙂
Wow, ja przyznam że po raz pierwszy spotkałam się z połączeniem sucharków i Nutelli – ale to bardzo udane pierwsze spotkanie! 🙂
Bez słów -trudno wyobrażalny-świat na karuzeli -długo robi wrażenie