SZTUFADA NA ZIMNO

Sztufada na zimno

Sztufada (z języka włoskiego stufato „duszone mięso”) to danie kuchni polskiej, najprawdopodobniej pochodzące od dania boeuf à la mode kuchni francuskiej. Współcześnie ma postać duszonej pieczeni z wołowiny szpikowanej słoniną, podawanej na ciepło z sosem od duszenia jako danie obiadowe albo na zimno jako przystawka (tyle podaje wikipedia).

Ja moją sztufadę przygotowałam według przepisu znalezionego w książce „Kuchnia polska” Hanny Szymanderskiej.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg wołowiny na pieczeń
  • 1 kieliszek wódki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 cebule
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 2 liście laurowe
  1. Przygotuj marynatę. Zagotuj wino, dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz wszystkie przyprawy. Wystudź.
  2. Mięso wytrzyj ręcznikiem papierowym. Dokładnie pougniataj je. Zalej wystudzoną marynatą i odstaw na 3-4 dni. Każdego dnia obróć mięso, aby zamarynowała się równomiernie.
  3. Wyjmij mięso z marynaty, opłucz i dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  4. Natrzyj solą i majerankiem.
  5. W rondlu rozgrzej olej obsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj ziele i listki laurowe, skrop wódką, podlej kilkoma łyżkami wody. Duś na wolnym ogniu około półtorej godziny, co jakiś czas obracając mięso i skrapiając wodą.
  6. Mięso wystudź, podawaj pokrojone w cienkie plastry z chlebem i ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z marynowanymi ogórkami, musztardą czy sosami na bazie majonezu.
Sztufada na zimno
Sztufada na zimno
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz