Prosty przepis na niezwykle zdrowe danie – sałatka z quinoa, rukolą oraz mandarynkami. Delikatna, bardzo lekka i zaskakująca smakiem.
Obiecywałam więcej kasz, więc dotrzymuję słowa.
quinoa, czyli komosa ryżowa
Co to takiego? Choć przygotowuje się i podaje jak kaszę, tak naprawdę nie jest typowym zbożem. Nie ma też nic wspólnego z ryżem. Należy (tak jak gryka i amarantus) do grupy pseudozbóż – roślin, które wytwarzają nasiona bogate w skrobie, lecz nie są klasyfikowane jako zboża.
Komosa nazywana „złotem Inków” lub „matką wszystkich zbóż” była uprawiana na terenie Ameryki Południowej już ponad 5 tysięcy lat temu. Jest bogata w niezwykle wartościowe białko, nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny (w zależności od sposobu przygotowania jego wartość to 35-53), a dodatkowo jest źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu oraz witamin z grupy B, C i E.
Quinoa należy do grupy superfoods i polecana jest praktycznie dla wszystkich. Można ja podawać jako zamiennik ryżu czy innych kasz i przygotowywać różnorodne potrawy – od dań głównych, po sałatki i desery. Ma charakterystyczny, orzechowy smak. Przed gotowaniem ziarenka komosy należy dokładnie opłukać, aby pozbawić je silnego gorzkiego smaku. Pod koniec gotowania z ziarenek „wychodzą” spiralne ogonki.
W handlu spotkacie komosę białą, czerwoną i czarną.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 2 garście rukoli
- 3 mandarynki
- 3 łyżki oliwy
- sól
- Komosę opłucz dokładnie na sitku pod bieżącą wodą. Zalej 1 szklanką wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do smaku sól.
- Obierz mandarynki, połowę jednej odłóż a resztę podziel na cząstki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Odłożoną połówkę mandarynki oczyść ze skórki i zmiksuj z oliwą.
- Dressing dopraw solą.
- Ułóż na półmisku wszystkie składniki. Przed podaniem polej dressingiem.
- U nas podana do smażonego pstrąga – super!
2 komentarze
ciekawy pomysł:)
ta sałatka udowadnia, że w prostocie i dobrym połączeniu składników tkwi pełnia smaku 🙂