BOSKIE CIASTECZKA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

Ciasteczka z ciasta drożdżowego

Przepyszne i pięknie wyglądające ciasteczka z ciasta drożdżowego. Te niewielkie zawijane roladki nadziane bezą, makiem oraz orzechami zachwyciły mnie totalnie.

Kiedy dostałam przepis na te ciasteczka od koleżanki Marzeny – widziałam, że będą smaczne, nie wiedziałam że dodatkowo będą tak rewelacyjnie wyglądały. W wersji oryginalnej z makiem i orzechami włoskimi, ja zrobiłam w dwóch wersjach – dokładnie według oryginału, w drugiej porcji zamiast orzechów włoskich dałam płatki migdałów.

Jeśli lubisz ciasto drożdżowe, to koniecznie sprawdź przepis na drożdżówkę bez zagniatania.

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO:

  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 200 g mocno schłodzonego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2-3/4 szklanki maku
  • 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oddziel żółtka od białek. Masło zetrzyj na tarce na dużych oczkach, a mąkę przesiej.
  2. Żółtka rozetrzyj z drożdżami, śmietaną i jedną łyżką cukru, dodaj masło i mąkę, wymieszaj, następnie szybko zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na pół godziny do lodówki.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier i dalej ubijaj, aż piana będzie lśniąca.
  4. Ciasto rozwałkuj na jak największą szerokość – tak aby rozwałkowany placek tworzył spory prostokąt. Na całej powierzchni rozsmaruj pianę z białek, następnie posyp suchym makiem i orzechami włoskimi.
  5. Zawiń tak jak roladę i pokrój w około centymetrowe plastry.
  6. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
  7. Piecz w temperaturze 200 stopni C około 20 minut i studź na kratce.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

11 komentarzy

  1. Zaintrygowana wyglądem zrobiłam je przedwczoraj i z powodu szybkiego i całkowitego znikniącia również wczoraj. Są pyszne, delikatne, lekko chrupiące a jednocześnie broń Boże nie suche. Wspaniałe. Dzięki za taki przepis. Można je podać na każdą okazję i byc pewnym tego że każdemu będą smakowały.

  2. Lauro, z ledwością udało mi się zwinąć ten placek w roladę. Masz może jakiś magiczny sposób by poskromić to dość tłuste ciasto, żeby ładnie się zrolowało? Poza tym jest przepyszne!!!! Mniam.
    Pozdrawiam – Monika

    1. moje może nie było idealne do krojenia, ale raczej nie miałam problemów. Może zbyt długo je wyrabiałaś. Ciasto trzeba barzdo szybko wyrobić, aby zbyt nie rozpuściło się w rękach.

      Pozdrawiam

Zostaw komentarz