Przepyszne i pięknie wyglądające ciasteczka z ciasta drożdżowego. Te niewielkie zawijane roladki nadziane bezą, makiem oraz orzechami zachwyciły mnie totalnie.
Kiedy dostałam przepis na te ciasteczka od koleżanki Marzeny – widziałam, że będą smaczne, nie wiedziałam że dodatkowo będą tak rewelacyjnie wyglądały. W wersji oryginalnej z makiem i orzechami włoskimi, ja zrobiłam w dwóch wersjach – dokładnie według oryginału, w drugiej porcji zamiast orzechów włoskich dałam płatki migdałów.
Jeśli lubisz ciasto drożdżowe, to koniecznie sprawdź przepis na drożdżówkę bez zagniatania.
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO:
- 250 g mąki
- 2 jaja
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 200 g mocno schłodzonego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2-3/4 szklanki maku
- 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
- Oddziel żółtka od białek. Masło zetrzyj na tarce na dużych oczkach, a mąkę przesiej.
- Żółtka rozetrzyj z drożdżami, śmietaną i jedną łyżką cukru, dodaj masło i mąkę, wymieszaj, następnie szybko zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na pół godziny do lodówki.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier i dalej ubijaj, aż piana będzie lśniąca.
- Ciasto rozwałkuj na jak największą szerokość – tak aby rozwałkowany placek tworzył spory prostokąt. Na całej powierzchni rozsmaruj pianę z białek, następnie posyp suchym makiem i orzechami włoskimi.
- Zawiń tak jak roladę i pokrój w około centymetrowe plastry.
- Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
- Piecz w temperaturze 200 stopni C około 20 minut i studź na kratce.
11 komentarzy
Rzeczywiście super wyglądają!
rzeczywiście, wyglądają pięknie:) pozdrawiam
ciekawe ciacha! oryginalne 🙂
Wyglądają bardzo interesująco, fajny pomysł:) I jakie pyszne muszą być!:)
Boskie są 😉 Jeszcze takich nigdy nie widziałam, muszę koniecznie wypróbować 😉
o ale bym z przyjemnością zjadła:)
jejku są boskie! kniecznie muszę upiec 😀 zapraszam do siebie
Zdecydowanie wyglądają prześlicznie! 🙂
Zaintrygowana wyglądem zrobiłam je przedwczoraj i z powodu szybkiego i całkowitego znikniącia również wczoraj. Są pyszne, delikatne, lekko chrupiące a jednocześnie broń Boże nie suche. Wspaniałe. Dzięki za taki przepis. Można je podać na każdą okazję i byc pewnym tego że każdemu będą smakowały.
Lauro, z ledwością udało mi się zwinąć ten placek w roladę. Masz może jakiś magiczny sposób by poskromić to dość tłuste ciasto, żeby ładnie się zrolowało? Poza tym jest przepyszne!!!! Mniam.
Pozdrawiam – Monika
moje może nie było idealne do krojenia, ale raczej nie miałam problemów. Może zbyt długo je wyrabiałaś. Ciasto trzeba barzdo szybko wyrobić, aby zbyt nie rozpuściło się w rękach.
Pozdrawiam