CIASTO Z BANANAMI I KARMELEM

Ciasto z bananami i karmelem

Banany w karmelu zapieczone pod ucieranym ciastem już były. To połączenie jest naprawdę znakomite, więc dzisiaj kolejna wersja ciasta z bananami. Zapraszam na brazylijskie ciasto z bananami i karmelem, czyli niezwykle popularne połączenie w krajach ameryki południowej. Ciasto po upieczeniu warto wyłożyć na talerz obracając je do góry nogami, tak aby karmel i banany znalazły się na wierzchu.

SKŁADNIKI NA CIASTO Z BANANAMI I KARMELEM:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 6 dkg masła
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mleka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia przesiać.
  2. Oddzielić żółtka od białek, następnie z białek ubić sztywną pianę.
  3. Żółtka, masło i cukier utrzeć na krem, kolejno dodawać po łyżce mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem.
  4. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.

SKŁADNIKI NA KARMEL:

  • 3/4 szklanki cukru dark muscovado
  • 4 łyżki masła
  • 4-5 bananów (ja dałam 8 niewielkich)
  1. Zrobić karmel – masło rozpuścić z cukrem.
  2. Banany obrać, pokroić wzdłuż w plastry.
  3. Na dno formy do pieczenia wylać karmel i wyłożyć połowę bananów, następnie wylać połowę ciasta rozłożyć resztę bananó, a na wierzch wylać pozostałe ciasto.
  4. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ciasto z bananami i karmelem
Ciasto z bananami i karmelem

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Zobacz także...

5 komentarzy

  1. lubię ciasto bananowe i zawsze jest ono lubiane przez moich gości, ale od lat piekę z tego samego przepisu. chętnie wypróbuję Twój, wygląda przesmacznie, a poza tym ciasta ze skrobią kukurydzianą i muscovado mają to coś 🙂 pozdrawiam

  2. Mniami, wygląda fantastycznie 🙂
    Też ostatnio piekłam odwracane ciasto z bananami – wyszedł mi raczej pudding… Ale było pycha 🙂

Zostaw komentarz