CHLEB PIĘĆ ZIAREN WG J. HAMELMANA

Chleb pięć ziaren na drożdżach

Tym razem prosty chleb pięć ziaren na drożdżach. Dwuetapowy na bazie mąki pszennej i żytniej z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego, łamanych ziaren pszenicy oraz kaszki kukurydzianej.

NAMOCZONE ZIARNA:

  • 108 g płatków owsianych
  • 108 g siemienia lnianego
  • 74 g łamanego ziarna pszenicy (w oryginale były zarodki pszenne)
  • 74 g kaszy kukurydzianej
  • 454 g zimnej wody
  1. Odważ wszystkie suche składniki.
  2. Zalej chłodną wodą, przykryj i odstaw na około godzinę.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • namoczone ziarna
  • 454 g mąki pszennej chlebowej
  • 363 g mąki pszennej razowej
  • 91 g mąki żytniej razowej
  • 363 g wody
  • 45 g oleju roślinnego (użyłam oliwy z oliwek)
  • 2 jajka (108 g)
  • 23 g soli
  • 76 g świeżych drożdży
  1. Wszystkie składniki połącz. Mieszaj robotem z hakiem na najniższych obrotach 3 minuty, potem zwiększ obroty i mieszaj kolejne 3 minuty.
  2. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na 2 godziny. Po pierwszej godzinie złóż ciasto.
  3. Po dwóch godzinach podziel ciasto na dwie części i przełóż do form (u mnie silikonowe), przykryj naoliwioną folią (dzięki temu wyrastające ciasto nie przyklei się do folii).
  4. Formy odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
  5. Piecz w temperaturze 220 stopni C ok. 45 minut. Ja w połowie czasu wyrzucam bochenki z formy, potem dopiekają się na kratce piekarnika.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz