Tym razem prosty chleb pięć ziaren na drożdżach. Dwuetapowy na bazie mąki pszennej i żytniej z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego, łamanych ziaren pszenicy oraz kaszki kukurydzianej.
NAMOCZONE ZIARNA:
- 108 g płatków owsianych
- 108 g siemienia lnianego
- 74 g łamanego ziarna pszenicy (w oryginale były zarodki pszenne)
- 74 g kaszy kukurydzianej
- 454 g zimnej wody
- Odważ wszystkie suche składniki.
- Zalej chłodną wodą, przykryj i odstaw na około godzinę.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- namoczone ziarna
- 454 g mąki pszennej chlebowej
- 363 g mąki pszennej razowej
- 91 g mąki żytniej razowej
- 363 g wody
- 45 g oleju roślinnego (użyłam oliwy z oliwek)
- 2 jajka (108 g)
- 23 g soli
- 76 g świeżych drożdży
- Wszystkie składniki połącz. Mieszaj robotem z hakiem na najniższych obrotach 3 minuty, potem zwiększ obroty i mieszaj kolejne 3 minuty.
- Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na 2 godziny. Po pierwszej godzinie złóż ciasto.
- Po dwóch godzinach podziel ciasto na dwie części i przełóż do form (u mnie silikonowe), przykryj naoliwioną folią (dzięki temu wyrastające ciasto nie przyklei się do folii).
- Formy odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
- Piecz w temperaturze 220 stopni C ok. 45 minut. Ja w połowie czasu wyrzucam bochenki z formy, potem dopiekają się na kratce piekarnika.
Jeden komentarz
świetnie wygląda:)