BROWNIE Z ORZECHAMI DLA MATEUSZA

Brownie z orzechami

Otrzymałam zamówienie na ciasto, zamówienie szczególne, bo na spotkanie rodzinne z okazji rocznicy Pierwszej Komunii Świętej. Ciasto miało być bardzo, bardzo czekoladowe. Przepis zaczerpnęłam z tej strony, moja wersja została zmodyfikowana dodatkiem orzechów i migdałów. Moje brownie z orzechami wyszło lekko wilgotne i bardzo czekoladowe, z pewnością Mateuszowi będzie smakowało. Ja moje przygotowałam na blaszce 25×30 cm i zrobiłam je z podwójne porcji składników.

SKŁADNIKI BROWNIE Z ORZECHAMI:

  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 120 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 15 dkg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 125 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. mieszanki orzechów włoskich i migdałów drobno pokrojonych
  • 25 g gorzkiej czekolady drobno połamanej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Foremkę 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
  2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Bakalie posiekać, czekoladę (25 g) połamać na małe kawałki, połączyć, następnie wymieszać z mąką
  4. Pozostałą czekoladę (150 g), połamać i z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie zdjąć z ognia, dodać kakao, cukier oraz cukier waniliowy i ubić trzepaczką.
  5. Kiedy masa będzie jednolita i lśniąca dodawać po jednym jajku i nadal energicznie ubijać.
  6. Do masy czekoladowej wsypać mąkę z dodatkami, następnie dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanej foremki.
  7. Piec 25-30 minut w 180 stopni C.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

  1. Jeśli to Mateusz sam wybrał ciasto bardzo czekoladowe, dobry ma gust młody człowiek! 🙂
    Ciasto pycha, uwielbiam brownies :).

Zostaw komentarz