Otrzymałam zamówienie na ciasto, zamówienie szczególne, bo na spotkanie rodzinne z okazji rocznicy Pierwszej Komunii Świętej. Ciasto miało być bardzo, bardzo czekoladowe. Przepis zaczerpnęłam z tej strony, moja wersja została zmodyfikowana dodatkiem orzechów i migdałów. Moje brownie z orzechami wyszło lekko wilgotne i bardzo czekoladowe, z pewnością Mateuszowi będzie smakowało. Ja moje przygotowałam na blaszce 25×30 cm i zrobiłam je z podwójne porcji składników.
SKŁADNIKI BROWNIE Z ORZECHAMI:
- 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 120 g masła
- 2 łyżki kakao
- 15 dkg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 duże jajka
- 125 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. mieszanki orzechów włoskich i migdałów drobno pokrojonych
- 25 g gorzkiej czekolady drobno połamanej
PRZYGOTOWANIE:
- Foremkę 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.
- Bakalie posiekać, czekoladę (25 g) połamać na małe kawałki, połączyć, następnie wymieszać z mąką
- Pozostałą czekoladę (150 g), połamać i z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie zdjąć z ognia, dodać kakao, cukier oraz cukier waniliowy i ubić trzepaczką.
- Kiedy masa będzie jednolita i lśniąca dodawać po jednym jajku i nadal energicznie ubijać.
- Do masy czekoladowej wsypać mąkę z dodatkami, następnie dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanej foremki.
- Piec 25-30 minut w 180 stopni C.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
5 komentarzy
brownies jest super!
browies <3 uwielbiam!
Jeśli to Mateusz sam wybrał ciasto bardzo czekoladowe, dobry ma gust młody człowiek! 🙂
Ciasto pycha, uwielbiam brownies :).
a ile tej mąki?????
w oryginale było 95g ja dałam tak jak w przepisie 125 g – było ok