Brokuł zapiekany pod sporą warstwą żółtego sera, w towarzystwie śmietany, doprawiony czosnkiem, solą oraz pieprzem. Jeśli dodasz do tego grzanki lub opiekany chleb, skomponujesz fajne i pożywne danie. Możesz zapiec je w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych jako pojedyncze porcje.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie brokuła marki Poltino
- 150 g żółtego sera
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- masło do posmarowania foremek
PRZYGOTOWANIE:
- Posmaruj formy do zapiekania masłem (jedną dużą lub 4 mniejsze).
- Ugotuj al dente brokuła (może być na parze lub tradycyjnie w wodzie). Odcedź.
- Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Czosnek obierz, rozetrzyj z solą.
- Wymieszaj śmietanę z czosnkiem i jajkiem. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Różyczki brokuła ułóż w foremkach, zalej śmietaną z dodatkami. Posyp startym serem.
- Piecz w temperaturze około 190 stopni C, 20-25 minut. Ser powinien ładnie się zarumienić.
- Podawaj gorące.