PLACUSZKI Z CUKINIĄ NA MĄCE PEŁNOZIARNISTEJ

Placuszki z cukinią

To jeden z przepisów, który przygotowałam do wiosennego numeru Magazynu Kocioł. Placuszki z cukinią i pełnoziarnistą mąką orkiszową to rewelacyjne danie, które możecie podać na śniadanie, możecie też bezproblemowo zabrać je jako drugie śniadanie do pracy, na piknik lub szkoły. Placki mają niski indeks glikemiczny, a podane ze sporą ilością kiełków także dość niski ładunek glikemiczny, więc są świetnym daniem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Placki świetnie będą smakowały zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu, ale też na zimno. Fajnie komponują się z dodatkiem domowego sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego.

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na placki.

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z CUKINIĄ:

  • 2 jajka
  • ½ małej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • masło klarowane, do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ulubione kiełki, do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię opłucz, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie odciśnij nadmiar wody. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj cukinię, czosnek, żółtko oraz mąkę i wymieszaj, na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Za pomocą łyżki wykładaj małe placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor. 
  4. Placuszki posyp kiełkami i od razu podaj.
Placuszki z cukinią

Zobacz także...

Zostaw komentarz