To jeden z przepisów, który przygotowałam do wiosennego numeru Magazynu Kocioł. Placuszki z cukinią i pełnoziarnistą mąką orkiszową to rewelacyjne danie, które możecie podać na śniadanie, możecie też bezproblemowo zabrać je jako drugie śniadanie do pracy, na piknik lub szkoły. Placki mają niski indeks glikemiczny, a podane ze sporą ilością kiełków także dość niski ładunek glikemiczny, więc są świetnym daniem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Placki świetnie będą smakowały zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu, ale też na zimno. Fajnie komponują się z dodatkiem domowego sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego.
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na placki.
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z CUKINIĄ:
- 2 jajka
- ½ małej cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- masło klarowane, do smażenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
- ulubione kiełki, do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię opłucz, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie odciśnij nadmiar wody. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj cukinię, czosnek, żółtko oraz mąkę i wymieszaj, na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Za pomocą łyżki wykładaj małe placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor.
- Placuszki posyp kiełkami i od razu podaj.