CURRY Z CIECIERZYCY I SZPINAKU

Ekspresowe curry z ciecierzycy, z dodatkiem szpinaku, na mleku kokosowym, doprawione czerwoną pastą curry. To danie zadowoli każdego – jest wegańskie i ma niski indeks glikemiczny. Ciecierzyca jest rewelacyjnym źródłem dobrego jakościowo białka, jest polecana ciśnieniowców oraz osób, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem.

Może zamiast tradycyjnej piątkowej rybki skusicie się na tego rodzaju bezmięsny obiad? Curry możesz podaj jako samodzielne danie lub zaserwuj z ryżem czy chlebkami pita.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 150 g świeżego lub 250 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżeczka pasty curry
  • sól
  1. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, oprósz solą i smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj pastę curry oraz szpinak i dokładnie wymieszaj, jeśli używasz mrożonego duś go do odparowania wody.
  4. Dodaj ciecierzycę razem z zalewą oraz mleko kokosowe. Gotuj kilka minut, tak aby wygotował się nadmiar płynu.
  5. Na koniec dopraw solą i ewentualnie większą ilością pasty curry.
Curry z ciecierzycy i szpinaku
Curry z ciecierzycy i szpinaku

Curry z ciecierzycy ze szpinakiem

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz