Jeśli tylko uda się Wam dostać ładnie wyglądającą świeżą brukselkę – kupujcie bez zastanowienia. Świeża bije na łeb tę mrożoną smakiem, aromatem i konsystencją. Dzisiaj bez bułki tartej smażonej na maśle jak zwyczajowo się podaje to warzywo, za to w towarzystwie masła czosnkowego.
Brukselka gotowana, podana z masłem czosnkowym to idealna przystawka do dowolnego mięsa czy ryby. U nas podana ze smażonym pstrągiem smakowała wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżej brukselki
- 2 łyżki masła
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- Czosnek obierz i rozetrzyj dokładnie ze szczyptą soli. Dodaj do masła i dokładnie wymieszaj.
- Brukselkę oczyść z zewnętrznych liści. Odetnij wystającą część głąbika i na każdym natnij X – warzywo dzięki takiemu zabiegowi łatwiej się ugotuje.
- W sporym garnku zagotuj wodę, osól ją i wrzuć brukselkę. Gotuj 5-7 minut, osącz na durszlaku.
- Do gorącej dodaj masło czosnkowe i wymieszaj.
Jeden komentarz
W takiej postaci brukselka jest nie tylko pyszna -ale też samo zdrowie—Andrzej