Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu – my ten dzień świętujemy z Lubella. Na to święto proponuję Wam jesienne tagliatelle z dynią hokkaido oraz wędzonym boczkiem.
SKŁADNIKI:
- 25 dkg makaronu tagliatelle Lubella
- 10-15 dkg surowego wędzonego boczku
- ok. 40 dkg startej na grubych oczkach dyni Hokkaido
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sól, pieprz do smaku
- parmezan do podania
- Boczek pokrój w drobne słupki. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni wysmaż boczek, dodaj czosnek, a po kilku minutach startą dynię. Oprósz lekko solą i smaż do miękkości dyni.
- Wlej śmietanę, dopraw sola i pieprzem i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dolej nieco wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie, podaj sosem i startym parmezanem.
Jeden komentarz