Połączenie mięsa i kapusty kiszonej w okresie jesiennych chłodów jest dla mnie idealne – cudownie rozgrzewające i wzmacniające. Czy to w pysznym domowym kapuśniaku, czy w bigosie – mięso i kapusta to dla mnie duet idealny. Te żeberka w kiszonej kapuście to coś co na pewno Wam przypadnie do gustu.
Dzisiaj proponuję Wam jednogarnkowe danie, które mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Przepis nieco przeze mnie zmieniony pochodzi z książki Macieja Kuronia „Kuchnia domowa”. O książce już kilkukrotnie pisałam. To jedna z najważniejszych pozycji na mojej półce z książkami. Sięgam po nią bardzo często i nawet jeśli korzystam z innych źródeł, to zerkam do „Kuchni domowej”, żeby sprawdzić co na dany temat napisał pan Maciej. Mój egzemplarz jest opatrzony autografem i dedykacją specjalnie dla mnie – to prezent od męża.
Żeberka w kiszonej kapuście to świetne jednogarnkowe danie, które łączy moje ulubioną część świnkowego mięsa i ukochaną kapustę kiszoną.
SKŁADNIKI:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 cebule
- pół główki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka cząbru
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Czosnek obierz, rozetrzyj z łyżką soli, dodaj majeranek, cząber oraz paprykę. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj.
- Mięso wytrzyj ręcznikiem papierowym. Podziel na porcje.
- Przygotowaną mieszanką przypraw natrzyj dokładnie żeberka i odstaw do zamarynowania przynajmniej na 2 godziny.
- Żeberka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (w oryginale żeberka przed smażeniem powinno obtoczyć się w mące, ja tego nie robię).
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki.
- Kapustę dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i połowę rozłóż na dnie dużego naczynia żaroodpornego lub innego garnka do zapiekania (musi mieć pokrywkę).
- Na warstwie kapusty ułóż żeberka i cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i oprósz pieprzem.
- Na wierzch wyłóż resztę kapusty kiszonej. Całość zalej szklanką wody.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz pod przykryciem godzinę.
- Po 45 minutach zdejmij pokrywkę i ostatnie 15 minut piecz bez przykrycia.
Żeberka w kiszonej kapuście możesz podać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
To jeden z ulubionych przepisów na moim blogu. Zobaczcie inne propozycje na żeberka:
Pieczone żeberka w marynacie z chilli i syropem z agawy
Maczankę, czyli żeberka w sosie po białorusku
oraz Żeberka z Korony, w sosie sojowym, lekko słodkawe, przepyszne.
9 komentarzy
konkretne danie na jesień:)
Zrobiłam żeberka w kapuście po raz pierwszy właśnie według tego przepisu . Wyszły przepyszne !!!! Dziękuję
Dorzuciłam pół główki młodej białej kapusty, wymieszałam z kiszoną, posoliłam i popieprzyłam. Wyszło naprawdę pysznie.
Ja dodałam purre chilli i czosnkowe i przyprawy ciut sosu sojowego , musztardę, łyżkę oliwy , przyprawy słodka paprykę i ta masa nasmatowalam żeberka , smażyłam na ghee i kapustę rownież , dodałam także spora garść grzybów suszonych oraz żeberko wędzonych dla smaku ???
taki miks światowy – super 🙂
A moje wyszły za twarde, musiałam przetrzymać je jeszcze następną godzinę by trochę zmiękły. ?