PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I ORZECHÓW WŁOSKICH

Pasta z pieczonej papryki i orzechów

Pasta z pieczonej papryki z dodatkiem orzechów włoskich oraz doprawiona czosnkiem. Idealna do chleba, bagietki, ale świetnie się sprawdzi jako dip. Jedna z moich ulubionych past. Jeśli nie znacie tego połączenia – koniecznie spróbujcie. Pieczona papryka ma niesamowity smak, a podkręcenie go czosnkiem i orzechami jest po prostu pyszne. Jeśli kochasz pasty do chleba – zobacz tutaj.

SKŁADNIKI – PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I ORZECHÓW:

  • 5 czerwonych papryk
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek plus ilość do skropienia papryki
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Papryki przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Ułóż na blaszkę i skrop oliwą. Oprósz solą.
  2. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C.
  3. Piecz do około 40 minut lub do czasu kiedy skórka zacznie się przypiekać (na czarno), następnie gorącą przełóż do zamykanego pojemnika, słoja lub do woreczka. Odstaw do ostudzenia – teraz bez problemu usuniesz przypieczone skórki.
  4. Czosnek obierz, razem z orzechami i szczyptą soli zmiksuj na gładko, następnie dodaj oliwę i paprykę, ponownie zmiksuj.
  5. Na koniec dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pasta z pieczonej papryki

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz