Pasta z pieczonej papryki z dodatkiem orzechów włoskich oraz doprawiona czosnkiem. Idealna do chleba, bagietki, ale świetnie się sprawdzi jako dip. Jedna z moich ulubionych past. Jeśli nie znacie tego połączenia – koniecznie spróbujcie. Pieczona papryka ma niesamowity smak, a podkręcenie go czosnkiem i orzechami jest po prostu pyszne. Jeśli kochasz pasty do chleba – zobacz tutaj.
SKŁADNIKI – PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I ORZECHÓW:
- 5 czerwonych papryk
- 200 g orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek plus ilość do skropienia papryki
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Papryki przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Ułóż na blaszkę i skrop oliwą. Oprósz solą.
- Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C.
- Piecz do około 40 minut lub do czasu kiedy skórka zacznie się przypiekać (na czarno), następnie gorącą przełóż do zamykanego pojemnika, słoja lub do woreczka. Odstaw do ostudzenia – teraz bez problemu usuniesz przypieczone skórki.
- Czosnek obierz, razem z orzechami i szczyptą soli zmiksuj na gładko, następnie dodaj oliwę i paprykę, ponownie zmiksuj.
- Na koniec dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.