Jeśli lubicie słodkie śniadanie lub szukacie pomysłu na podwieczorek? Polecam prostą bułkę, którą możecie podać z domowymi konfiturami, masłem lub orzechową pastą. Drożdżowa bułka z rodzynkami smakuje też podana solo, możecie z niej przygotować francuskie tosty.
Przepis na tę bułkę przygotowałam do 33. numeru Magazynu Kocioł, szukajcie go w dziale z kuchnią dolnośląską.
SKŁADNIKI – BUŁKA Z RODZYNKAMI:
- 2 szklanki mąki orkiszowej + do oprószenia ciasta
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła + do posmarowania ciasta
- ¼ szklanki mleka
- ⅓ szklanki jogurtu naturalnego + do posmarowania ciasta
- 1 jajko
- 75 g rodzynek
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże i posyp cukrem. Masło podgrzej z mlekiem, następnie wystudź do temperatury pokojowej i razem z rozkłóconym jajkiem oraz jogurtem dodaj do miski z mąką, wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę (ciasto będzie dość luźne) i posmaruj miękkim masłem, a następnie ponownie przełóż do miski. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj rodzynki i ponownie wyrób. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30 x 12cm), wyrównaj i posmaruj jogurtem. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, wstaw keksówkę i piecz ok. 30 minut. Jeśli bułka zacznie się przypiekać, przykryj ją folią aluminiową. Bułkę wyjmij z keksówki, pozostaw do ostudzenia na kratce kuchennej.