DROŻDŻOWA BUŁKA Z RODZYNKAMI NA JOGURCIE

Drożdżowa bułka z rodzynkami

Jeśli lubicie słodkie śniadanie lub szukacie pomysłu na podwieczorek? Polecam prostą bułkę, którą możecie podać z domowymi konfiturami, masłem lub orzechową pastą. Drożdżowa bułka z rodzynkami smakuje też podana solo, możecie z niej przygotować francuskie tosty.
Przepis na tę bułkę przygotowałam do 33. numeru Magazynu Kocioł, szukajcie go w dziale z kuchnią dolnośląską.

SKŁADNIKI – BUŁKA Z RODZYNKAMI:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej + do oprószenia ciasta
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła + do posmarowania ciasta
  • ¼ szklanki mleka
  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego + do posmarowania ciasta
  • 1 jajko
  • 75 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże i posyp cukrem. Masło podgrzej z mlekiem, następnie wystudź do temperatury pokojowej i razem z rozkłóconym jajkiem oraz jogurtem dodaj do miski z mąką, wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kulę (ciasto będzie dość luźne) i posmaruj miękkim masłem, a następnie ponownie przełóż do miski. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj rodzynki i ponownie wyrób. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30 x 12cm), wyrównaj i posmaruj jogurtem. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, wstaw keksówkę i piecz ok. 30 minut. Jeśli bułka zacznie się przypiekać, przykryj ją folią aluminiową. Bułkę wyjmij z keksówki, pozostaw do ostudzenia na kratce kuchennej.
Drożdżowa bułka z rodzynkami

Zobacz także...

Zostaw komentarz