Zapraszam was na ciąg dalszy burgerowych opowieści. We Wrocławiu nieco popadało, ale chyba szykuje się niezły dzień. Tym razem indyk w roli głównej. Burger z indyka możesz podać w bułce lub z ziemniakami. Zimne będą świetnym dodatkiem na kanapkę, zamiast sklepowej wędliny.
SKŁADNIKI NA BURGER Z INDYKA:
- 60 dkg mięsa z udźca indyczego
- 1 spora cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- sos sojowy
- woda
- sól
- odrobina oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso zmiel w maszynce na dużych oczkach.
- Cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę, oprósz solą i lekko zgnieć ręką.
- Mięso wymieszaj z cebulą oraz obiema paprykami.
- Dokładnie wyrabiaj dodając po trochę wody i sosu sojowego. Sosu musisz dodać do smaku. Wody, tyle ile wchłonie mięso. Powinno była gładkie, dające się łatwo formować. U mnie było to ponad pół szklanki.
- Uformuj płaskie kotlety.
- Smaż na patelni grillowej lub na ruszcie na grillu z obu stron.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
Burgery idealne.Świetny przepis