To pierwszy z przepisów, które przedstawiam Wam tuż po premierze nowego, 21-go numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Wylądował w dziale z jednym z naszych bohaterów, którym były ziemniaki.
Takie słodkie bułeczki są świetne do podania na śniadanie, ale można je podać do kawy lub herbaty – koniecznie wypróbujcie ten przepis.
SKŁADNIKI NA SŁODKIE BUŁECZKI Z ZIEMNIAKAMI:
- 500 g ziemniaków
- 500 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie suchych drożdży
- szczypta soli
- masło do posmarowania rąk
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i bardzo dokładnie ugnieć.
- Dodaj masło oraz cukier i wymieszaj, ziemniaki odstaw aby lekko ostygły.
- Mąkę wymieszaj z drożdżami oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj razem z jajkami do ziemniaków i wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp żurawinę i rodzynki, i wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Posmaruj ręce masłem i uformuj bułeczki o średnicy około 4 centymetry. Podczas formowania zwróć uwagę aby owoce znalazły się wewnątrz – dzięki temu unikniesz ich zbytniego podpiekania.
- Bułki ułóż na blaszce zachowując spore odstępy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, bułki piecz do zrumienienia 30-40 minut, następnie wystudź na kratce.
3 komentarze
muszę ich spróbować 🙂
Rewelacyjny przepis na super babeczki! Jeszcze o takim nie słyszałam. Dziękuje za pomysł! ; )
dziękuję 🙂