Kolejny przepis na chleb z książki Upiecz swój chleb, jest to dość mocno zmodyfikowany przepis na Niemiecki chleb razowy. To chleb na rozczynie ziemniaczanym z dodatkiem drożdży oraz maślanki. Ciasto przygotowane jest z mieszanki trzech mąk: orkiszowej z pełnego przemiału, żytniej oraz kukurydzianej. Jest lekko wilgotny z chrupiąca skórką, polecam.
SKŁADNIKI NA CHLEB NA ROZCZYNIE ZIEMNIACZANYM:
ROZCZYN:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 30 dkg ziemniaków w mundurkach
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 dkg drożdży
- Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
CIASTO WŁAŚCIWE:
- 40 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 dkg mąki kukurydzianej
- 15 dkg mąki żytniej
- łyżka soli
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 szklanka dodatków: sezamu, siemienia lnianego, słoneczniku, ziaren dyni, płatków owsianych, otrębów (może być mieszanka lub jeden ze składników)
- olej i płatki owsiane do posmarowania i wysypania formy
- Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać rozczyn i maślankę i wyrobić ciasto.
- Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem i wysypanej płatkami formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Ostudzić na kratce kuchennej.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
Zrobiłam chlebek, wyszedł pyszny. Teraz czeka mnie próba sił w pracy.