Wydarzenia ostatnich dni mnie przerosły – mój kręgosłup się zbuntował i musiałam nieco odpuścić. Wszystko zwolniło i nabrało trochę innego wymiaru. Jest lepiej ale ograniczam się tylko do kilkunastominutowych „sesji” kuchennych, pisanie na leżąco też nie jest prostym zajęciem. Jednak nadaję z mojej kuchni…
Na razie trochę porządków z zaległymi postami. Może znajdę trochę czasu na uzupełnienie wpisów dotyczących mojej biblioteczki kulinarnej, która w ostatnich miesiącach się rozrosła a brakowało mi zawsze czasu aby coś popisać o nowych pozycjach.
Dzisiaj chleb orkiszowy na zakwasie, z dodatkiem łamanego ziarna orkiszu. Jest przepyszny, powiem idealny… Wzorowałam się na przepisie Liski na chleb razowy żytni na zakwasie.
ZACZYN:
- 250 ml wody
- 15 dkg łamanego orkiszu (śruty orkiszowej)
- 10 dkg ziaren słonecznika
- 25 g siemienia lnianego
- 10 dkg aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 1-12 godzin wcześniej)
- Wszystkie składniki wymieszaj, następnie odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce.
SKŁADNIKI NA CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE:
- zaczyn
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 240 ml ciepłej wody
- 2-3 łyżki miodu
- 30 dkg mąki orkiszowej typ 1400
- 15 dkg mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka soli
- Drożdże wymieszaj z miodem i kilkoma łyżkami wody, dodaj pozostałe składniki i na koniec wymieszaj.
- Ciasto wyrób robotem z hakiem na pierwszej prędkości 5 minut.
- Odstaw i ponownie wyrób 5 minut na 2 prędkości.
Foremka tradycyjna lub silikonowa
- Ciasto przełóż do natłuszczonej formy (powinno sięgać do 2/3 wysokości), przykryj posmarowaną olejem folią, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Formy silikonowej nie musisz natłuszczać.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 i potem piecz kolejne 40 minut, aż chleb po postukaniu będzie wydawał głuchy odgłos.
- W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.
Garnek żeliwny
- Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę przełóż wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełóż je do miski lub durszlaka. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Do piekarnika wstaw garnek razem z pokrywką, ustaw temperaturę 250 stopni C, następnie wyjmij garnek, przełóż szybkim ruchem chleb i przykryj przykrywką.
- Piecz pod przykryciem 15 minut, odkryj i piecz jeszcze 15 minut. Po upieczeniu chleb ostudź na kratce.