Staram się zawsze wykorzystać na maksa produkty żywnościowe. W przypadku kupna większej ilości mięsa dzielę wszystko według przeznaczenia i potem mrożę lub przerabiam od razu: lepsze kawałki na porcję mięsa na obiad, gorsze i mniejsze kawałki do zmielenia lub wykorzystania w gulaszu, kostka do przygotowania wywaru mięsnego.
Podobnie jest z rybą. Dzisiaj przeczyściłam co nieco zamrażarkę i oto efekt tego „wietrzenia”. Zamrożone przed samymi świętami części łososia, które pozostały podczas przygotowania filetów na gravlaxa i łososia w cieście francuskim stały się bazą przepysznej zupy – przedstawiam – zupa rybna z soczewicą.
SKŁADNIKI:
- 20-30 dkg surowego łososia*
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 duża czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 20 dkg krewetek
- 4 łyżki oliwy
- do smaku: sól, pieprz, płatki chilli
* u mnie głowa, kręgosłup i kilkucentymetrowy kawałek od ogona
- Warzywa obrać.
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cukinię pokroić w kostkę lub w plasterki (można też zetrzeć na tarce na dużych oczkach).
- Marchew, pietruszkę i selera zalać wodą, dodać części ryby, osolić i gotować do miękkości warzyw.
- Odcedzić na sicie. Gdy ryba wystygnie, obrać ją z ości.
- Do bulionu dodać opłukaną soczewicę i gotować ją do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, oprószyć solą i smażyć kilka minut. Cebula powinna się zeszklić. Dodać czosnek, wymieszać. Po chwili dodać paprykę i cukinię. Smażyć na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
- Na koniec dodać pomidory, doprawić płatkami chilli (można też dodać świeżą papryczkę chilli), smażyć do momentu kiedy odparuje woda i smaki się połączą.
- Do bulionu z soczewicą dodać kawałki ryby, podsmażone warzywa oraz krewetki. Doprawić solą i pieprzem i gotować kilka minut.
- Zupa rybna z soczewicą najlepiej smakuje podana na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.