PŁASKI CHLEBEK MAROKAŃSKI, KHOBZ

Dzisiaj miałam specjalnych gości i choć z powodu diety karmiącej mamy mieliśmy troszkę ograniczeń, to obiadek był chyba udany. Wspólnie upichciliśmy królika w warzywach, ale zdecydowanie najwięcej aplauzu wywołało to podaliśmy jako dodatek. Było to khobz, tradycyjny chlebek marokański, który podawany jest w tej kuchni do większości potraw mięsno-warzywnych. Rodzajów tego chleba jest dużo, mój przepis pochodzi z Moroccan Food.

SKŁADNIKI NA CHLEBEK MAROKAŃSKI:

  • 2 szklanki mąki semoliny
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułkowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka drożdży
  • 2 – 3 łyżki  oleju roślinnego
  • 1 ½  szklanki ciepłej wody
  •  mąka do podsypania podczas wyrabiania
  • olej i semolina do posmarowania i podsypania blach

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże, cukier i olej dodać do ciepłej wody i dokładnie wymieszać. W dużej misce wymieszać obie mąki i sól, następnie zrobić na środku wgłębienie i wlać wodę z drożdżami.
  2. Wyrobić ciasto gładkie i elastyczne ciasto, jeśli będzie potrzeba można dodać trochę mąki lub wody. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i nie powinno się kleić, ciasto przykryć ściereczkę i pozostawić aby lekko podrosło.
  3. Dwie duże blachy piekarnikowe posmarować lekko olejem i posypać semoliną.
  4. Rękoma uformować dwa placki o grubości ok. 0,5 cm. Placki ułożyć na blaszkach i wstawić do lekko ciepłego piekarnika do wyrośnięcia, następnie ponakłuwać placki widelcem w kilku miejscach.
  5. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni C, w połowie czasu pieczenia obrócić chlebki.

Gotowe chlebki powinny mieć ładny złocisty kolor, a przy puknięciu powinny wydawać głuchy dźwięk.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz