Rewelacyjna propozycja jeśli zapomnisz wyjąć wcześniej zakwas do przygotowania chleba. Dzisiaj wypiek drożdżowy na mące pszennej graham – chleb pomidorowy. Z dodatkiem przecieru pomidorowego i suszonych pomidorów. Lekki pomimo wysokiego typu użytej mąki. Cudownie chrupiąca skórka.
Idealny z pesto genovese lub po prostu z masłem.
SKŁADNIKI CHLEB POMIDOROWY:
(na dwa bochenki)
- 1 kg mąki pszennej typ 1850
- 1 szklanka mleka
- 1 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki oliwy (najlepsza jest ta z zalewy od pomidorów)
- 1/4-1/2 szklanki pokrojonych pomidorów z zalewy olejowej
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 10 dkg świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i 5 łyżkami mąki, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać, dodać zaczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić. Odstawić na kilka minut aby ciasto odpoczęło i ponownie dokładnie wyrobić.
- Ciasto podzielić na pół, wyłożyć do foremek.
- Odstawić do piekarnika (50 stopni C) do wyrośnięcia. U mnie wyrosło prawie natychmiast – dosłownie po kilkunastu minutach powiększyło się dwukrotnie.
- Zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i piec około 15 minut, zmniejszyć do 180 stopni C i piec kolejne 45-50 minut.
- W połowie pieczenia wyrzucam bochenki z foremki – dzięki temu skórka jest chrupiąca na całym chlebku.
Jeśli pieczesz w foremkach silikonowych nie musisz ich natłuszczać. Zwykłe metalowe foremki posmaruj olejem czy masłem, lub opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Pyyysznie wygląda!
świetnie wygląda, bardzo ciekawe jak smakuje:)