Kolejny z naszych chlebów, tym razem chleb na zakwasie z ziarnami. Żytni zakwas, trzy rodzaje mąki oraz słonecznik i siemię lniane. Jest prosty do zrobienia, bo pieczony w foremkach i nie wymaga specjalnego formowania.
SKŁADNIKI NA CHLEB NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI:
(na dwa bochenki)
- 30 dkg zakwasu żytniego dokarmionego przed 10 godzinami
- 40 mąki pszennej chlebowej
- 40 dkg mąki żytniej typ 1400
- 40 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 2,5 łyżki soli
- 5 dkg świeżych drożdży (opcjonalnie, jeśli zakwas jest bardzo aktywny, drożdże można pominąć)
- ok. 3,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody, odstawić na kilka minut, aby zaczęły pracować.
- Do dużej miski wsypać mąki i ziarna, dodać zakwas, sól oraz drożdże, wlać 3 szklanki wody i wyrobić ciasto. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęste dodać więcej wody. Ja preferuję rzadsze ciasto, a ponieważ piekę swoje chleby w formach nie muszę pilnować gęstości.
- Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, a po tym czasie ponownie wyrobić i podzielić na pół, następnie przełożyć do foremek*.
- Chlebki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 220 stopni C przez 20 minut.
- Po tym czasie chlebek należy wyjąć z foremek, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C, a następnie piec 30-40 minut.
- Wystudzić na kratce.
*Jeśli korzystasz z foremek silikonowych, nie musisz ich natłuszczać, tradycyjne formy posmaruj wcześniej masłem.
Zobacz pozostałe przepisy z działu domowej piekarni.
5 komentarzy
Rewelacyjnie Ci wyszedł. Też piekę chleb, już od 2 lat.
musi być smaczny:)
Wygląda przepysznie!
U nas w domu tata też zaczął piec chleb, ale miał już problem z jego przechowywaniem. Wiedzieliśmy, że len ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne. Do tego lnianą tkaninę stosowały nasze prababcie, więc stwierdziłam, że len będzie dobrze służył jako chlebak dla domowych wypieków. Kupiłam pierwszy metr lnu i tak zaczęła się moja przygoda z szyciem lnianych worków. Jeśli też szukasz, w czym możesz przechowywać chleby zapraszam na http://www.aleworek.pl
2,5 łyżki soli zniszczyły całą moją pracę… Nie powinno być- łyżeczki?!
to dwa spore bochenki
ja tyle daję