ZUPA CHLEBOWA

Zupa chlebowa

Tradycyjna zupa chlebowa na bulionie mięsno-warzywnym, mocno czosnkowa, podana z grzankami z domowego chleba oraz żółtym serem.

„Nie tylko zwyczajny chleb lub bułka, pokrajane, posolone, okraszone masłem i sparzone ukropem, zowią się chlebową, ale także rosół, do którego wlewa się trochę bulionu (…). Zupę tę zowie się chlebową dlatego, iż wrzuca się do niej grzanki ze zwyczajnego chleba żytniego lub pytlowego, krojonego w kostkę i usmażone aż do twardości na rumianym maśle.”

Fragment z książki „Kuchnia polska regionalna – Mazowsze, Kurpie, Podlasie i inne centralne regiony”.

SKŁADNIKI NA GRZANKI:

  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
  • 4-5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • sól do smaku
  1. Chleb pokroić w kostkę ok. 1-1,5 centymetra, wsypać do dużej miski. Pokrojony chleb równomiernie polać olejem z ziołami i szybko wymieszać.
  2. Wyłożyć na dużą blaszkę. Opiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut (powinny być chrupiące). Podczas pieczenia co jakiś czas grzanki przemieszać.
  3. Grzanki można przygotować z każdego rodzaju chleba, jednak o ich jakości zdecyduje właśnie rodzaj wybranego chleba – najlepsze będą takie zrobione z dobrego razowego.

SKŁADNIKI NA ZUPĘ:

  • 1 ½ litra wywaru mięsno-warzywnego (u mnie rosół na wołowinie)
  • 2-6 ząbków czosnku – ilość według gustu
  • grzanki z chleba
  • 2/3 szklanki startego żółtego sera (opcjonalnie)
  1. W wersji ekspresowej można użyć gotowego bulionu z kostki, ale jednak polecam ugotowanie własnego wywaru na tę okazję. Najlepszy będzie rosół wieprzowo-wołowy.
  2. Czosnek obrać i rozetrzeć.
  3. Do talerza włożyć roztarty czosnek oraz starty ser zalać bardzo gorącym wywarem. Wsypać grzanki.
  4. Czosnek, ser i grzanki najlepiej podać na stół w osobnych miseczkach, tak aby każdy mógł nałożyć na swój talerz dowolną ilość każdego z dodatków.

Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.

Ebook Wielkanoc 2013

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz