Garnek żeliwny chodził za mną od dawna. Oglądałam u Liski jej cudowne chleby, które wychodzą z takiego garnka i wzdychałam. Jej opisy chlebków z takiego wypieku i ta piękna, mocno spękana skórka – straszliwie ponętna… Tę chęć posiadania swojego własnego naczynia stopowała troszkę cena.
W końcu na targu staroci udało mi się kupić garnek żeliwny w naprawdę dobrej cenie. Prawdę mówiąc kupiłam od razu 2 gary, 2 za 80 zł… Kiedy w ostatni niedzielny poranek wracałam z targu niosąc te moje cuda, prawie frunęłam choć ręce od ciężaru prawie odpadały.
Pierwsza próba i od razu następnego dnia kolejna. Już wiem, że ten sposób pieczenia zawładnął mną…
Przepis na chleb żytni na zakwasie stworzyłam na bazie mojego najprostszego na zakwasie.

SKŁADNIKI NA CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE:
- 500 g aktywnego zakwasu żytniego (tutaj przepis na zakwas)
- 500 g mąki żytniej razowej
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- Do mąki dodaj zakwas, sól oraz wodę, wszystko dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na 15-20 minut.
SŁONECZNIK NAMACZANY:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- łyżka soli
- 2 szklanki wrzątku
- Słonecznik wymieszaj z solą i zalej wrzątkiem, odstaw na 10-15 minut, następnie odsącz na sicie.
- Do ciasta dodaj słonecznik i dokładnie wyrób.
PIECZENIE:
Garnek żeliwny
- Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę przełóż wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełóż je do koszyka rozrostowego, miski lub durszlaka, następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Do piekarnika wstaw garnek razem z pokrywką, ustaw temperaturę 250 stopni C, następnie wyjmij garnek, przełóż szybkim ruchem chleb i przykryj przykrywką.
- Piecz pod przykryciem 15 minut, odkryj i piecz jeszcze 15 minut. Po upieczeniu chleb ostudź na kratce.
Foremka tradycyjna lub silikonowa
- Ciasto przełóż do natłuszczonej formy (powinno sięgać do 2/3 wysokości), przykryj posmarowaną olejem folią, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Formy silikonowej nie musisz natłuszczać.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 i potem piecz kolejne 40 minut, aż chleb po postukaniu będzie wydawał głuchy odgłos.
- W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.

13 komentarzy
piekłam coś podobnego kilka dni temu i bardzo podoba mi się takie pieczenie w garnku 🙂
Upieczony w żeliwnym garnku. Teraz stygnie. Już się nam podoba. Do ciasta dodałam kminku, bo lubię jego smak w żytnim chlebie.
Ajka
pozostaje życzyć smacznego
O ile proponujesz wydłużyć czas pieczenia jeśli zwiększę ilość składników o 1/2 (750 g mąki). Mój garnek jest duży i chleb wychodzi w nim płaski i zbyt szybko znika 😉
Ajka
Ja piekłam również w większym garnku i zachowałam taki sam czas, ewentualnie nieco wydłuż czas po zdjęciu pokrywki.
Laura
Dzień dobry. Jest tu ktoś jeszcze ?;D jak sobie pomóc żeby uzbierać tyle zakwasu ? Dokarmiać za każdym razem po 150g? Codziennie? Czy może Pani napisać jaka średnicę ma Pani garnek ?
Jestem 😀
Gotowy zakwas można dokarmić od razu większą ilością mąki i wody. Tyle żeby wystarczyło na wypiek i zostało na kolejne razy.
Dzień dobry, mam pytanie jaką pojemność ma garnek żeliwny, który Pani stosuje ? Ja mam 6,5 litra i obawiam się ze w stosunku do podanych w przepisie proporcji mój garnek jest zbyt duży (a może to nie ma znaczenia? ). Serdecznie pozdrawiam i życzę udanych wypieków w nowym 2024 roku. Wojtek
Dzięki za szybką odpowiedź 🙂
Ajka
mój ma jakieś 3-3,5 l
ja piekę taki chleb od dawna z 1,2 kg mąki 30 min pod pokrywka i 30 bez
Piekłam wczoraj i jestem mega zadowolona.Przepyszny z garnka żeliwnego.Brava dla autora.
serdecznie dziękuję 🙂